Kočarska pita z mehko skorjico
Sestavine za 4 do 6 oseb:
1 čebula
1 korenček
2 žlički osmukanega rožmarina
2 žlici olivnega olja
400 g mletega govejega mesa
150 g rdeče leče (po možnosti oluščene)
2 žlici paradižnikove kaše
1 goveja jušna kocka
600 ml vrele vode
500 g krompirja
1 srednje velika cvetača
100 ml kisle smetane
100 g staranega trdega sira
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Čebulo olupimo in narežemo na četrtine, korenje ostrgamo in narežemo. Krompir olupimo in narežemo na večje kose. Cvetačo razdelimo na cvetke. Sir naribamo.
2. Čebulo, korenje in rožmarin stresemo v sekljalnik ter na drobno zrežemo. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo sesekljano mešanico. Pražimo približno šest minut.
3. Dodamo meso in pražimo vsaj dve minuti. Ves čas mešamo. Dodamo še lečo in paradižnikovo kašo.
4. V vodi raztopimo jušno kocko in vlijemo v ponev. Kuhamo 20 minut, da se leča zmehča.
5. Medtem v vodi 10 minut kuhamo krompir, potem dodamo še cvetačo in kuhamo dodatnih sedem minut. Odcedimo in skupaj s kislo smetano, sirom in soljo pretlačimo v pire.
6. Meso z lečo in zelenjavo preložimo v pekač (velikosti 53 x 25 cm) in z žlico na vrh razporedimo pite. Pečemo od 25 do 30 minut.
Majin nasvet
Če nismo kupili oluščene leče, ki se kuha krajši čas, lečo nekaj ur pred pripravo pite namočimo v vodo.