Zanimivosti

Ingver - pozimi nepogrešljiv v kuhinji!

Revija Maja
19. 1. 2018, 12.01
Deli članek:

Ingver je nepogrešljiv v kuhinji pozimi, saj jedem doda pravšnjo ostrino, ki jo potrebujemo v mrzlih mesecih. Spada namreč med začimbe, ki grejejo, jedi pa obogati z osvežujočimi lesnimi notami, kančkom pikantnosti in nežnim okusom po limoni.

Revija Maja

Ingver lahko izboljša mnogo pijač in jedi. Dodamo ga vroči limonadi z medom, naribanega in vmešanega v med pa lahko jemo tudi kot domače zdravilo za krepitev imunskega sistema. Odličen je kot dodatek juham, na primer korenčkovi, pa tudi v jedeh azijske in latinskoameriške kuhinje. Odličen je v družbi bazilike, česna in čilija, v jedeh z zelenjavo, piščancem in ribami, ki jih pripravljamo v voku. Jedem ga dodamo naribanega, v rezinah ali sesekljanega proti koncu kuhanja. Svojo moč pa pokaže tudi v sladicah z ananasom in čokolado. 

Ingver zmanjšuje potrebo po soli, je naraven antibiotik in kroti apetit, pomaga proti potovalni slabosti, napenjanju in težavam s prebavo.
Pekoč okus ingverja je odvisen od tega, kako dolgo je bila korenina v zemlji, ter od tega, ali uživamo svež ali posušen ingver. Sušenje in kuhanje v vodi ostrino ingverja okrepita.
Ingver lahko v hladilniku hranimo kar dva do tri tedne. Najdlje bo ohranil svežino, če ga zavijemo v vlažno krpo. Ker je njegova površina precej razgibana, mu kuharji rajši kot z lupilnikom za zelenjavo kožo olupijo s čajno žličko.

Revija Maja

Majina ideja: Korenčkova juha z ingverjem in pomarančo

Sestavine:
450 g korenja
2 čebuli
2,5 cm svežega ingverja
30 g masla
1 l zelenjavne ali piščančje juhe
3 pomaranče
1 kos bio pomarančne lupine
sol, poper

Priprava:

1. Korenje ostrgamo in sesekljamo. Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Ingver olupimo in naribamo. Pomaranče olupimo in razpolovimo, iztisnemo sok.

2. Na maslu popražimo čebulo, dodamo ingver in korenje. Zalijemo s polovico juhe in kuhamo, da se zelenjava zmehča.

3. Solimo, popramo, dodamo pomarančni sok in lupino, zlijemo v mešalnik in ukašimo. Zalijemo s preostalo juho in jemo toplo ali mrzlo.

Preberite tudi: Ta teden kuhamo z igralko Silvijo Jovanovič. Kliknite TUKAJ!

Estrada

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu