Hrustljave ribje kroglice (osebe: 4, priprava: 30 minut)
Sestavine:
600 g ribjega fileja (na primer morski losos)
1 šopek peteršilja
1 šopek drobnjaka
1 limona
sol, poper
2 jajci
3 žlice puste skute
2 žlici moke
50 g mandljevih lističev
5 žlic koruznih kosmičev
5 žlic olja
2 paradižnika
1 šopek drobnjaka
3 žlice paradižnikove mezge
3 žlice majoneze
200 g kisle smetane
sol, mleta paprika
Priprava:
1. Ribji file odmrznemo, osušimo in na drobno zrežemo. Z električnim sekljalnikom meso na drobno zmeljemo.
2. Zelišča operemo in osušimo ter sesekljamo. Limono do polovice ostrgamo, sok pa v celoti iztisnemo. Zelišča, limonin sok in lupinico, sol, poper, jajci, skuto in moko stresemo k ribi in zgnetemo v čvrsto maso. Oblikujemo kroglice ter jih povaljamo v zdrobljenih kosmičih in mandljih.
3. Za pomako sesekljamo paradižnika in drobnjak. Oboje zmešamo in dodamo mezgo, majonezo in kislo smetano. Solimo, potresemo s papriko.
4. V ponvi segrejemo olje in kroglice na ne premočnem olju pečemo štiri minute. Postrežemo jih s pomako.
Zelenjava s krompirjem (osebe: 4, priprava: 30 minut)
Sestavine:
od 6 do 8 krompirjev
1 manjši jajčevec
200 g korenja
1 rdeča čebula
1 bučka
2 paradižnika
4 žlice olivnega olja
sol in poper
2 žlički provansalskih zelišč
Priprava:
1. Zelenjavo očistimo in narežemo na kocke, korenček samo ostrgamo. V široki posodi segrejemo olje, dodamo korenček ter kocke krompirja, jajčevca in čebule, mešamo in pražimo nekaj minut, da se vse malo popeče.
2. Dodamo kocke čebule, bučke in paradižnika, solimo in popramo, potresemo s provansalskimi zelišči, premešamo, prilijemo kozarec vroče vode in pokrito dušimo še približno 15 minut.
Palačinke z banano in hruško (osebe: 4, priprava: 60 minut)
Sestavine:
2 manjši jajci
2 zvrhani žlici moke
od 5 do 6 dl svežega mleka
1 zvrhana žlica kakava
1 žlica olja
2 žlici sladkorja
1 žlička masla
2 zreli banani
1 hruška
1 žlička limoninega soka
1 ščepec cimeta
Priprava:
1. Iz jajc, moke, mleka, kakava in ene žlice sladkorja zmešamo testo za palačinke in ga pustimo počivati najmanj 30 minut. V kozici stopimo maslo, dodamo na koleščke narezani banani in na koščke narezano olupljeno hruško, poškropimo z limoninim sokom, dodamo žlico sladkorja in cimet. Pokrito dušimo nekaj minut, da se sadje zmehča.
2. Testo znova dobro premešamo in v ponvi, ki jo sproti mažemo z oljem, spečemo 12 manjših palačink. Na vsako damo nekaj sadnega nadeva in jo zložimo v trikotnik, nato palačinke zložimo na ogrete krožnike in jih okrasimo s preostalim sadjem.
Provansalska zelišča
Suha provansalska zelišča so mešanica peteršilja, timijana, lovorovega lista in rožmarina. Francozi mešanici regionalno primešajo tudi zeleno, por, šetraj ali/in žajbelj. Vse to seveda lahko dobite v trgovinah, idealno in še bolj aromatično mešanico pa si z malo dobre volje v sezoni lahko pripravite tudi na domačem vrtu.