Zanimivosti

Preprosto kosilo: Ribe, zelenjava in sočna sladica

Pe. R.
18. 1. 2018, 15.01
Deli članek:

V vsaki trgovini lahko kupimo zamrznjene ribje fileje in iz njih pripravimo prava gurmanska kosila. Tokrat jih ne bomo zgolj popekli, temveč jih bomo spremenili v hrustljave kroglice s paradižnikovo pomako. Zraven se bo odlično prilegel krompir z dušeno zelenjavo, za sladico pa čokoladne palačinke.

Dreamstime
Hrustljave ribje kroglice

Hrustljave ribje kroglice (osebe: 4, priprava: 30 minut)

Sestavine:
600 g ribjega fileja (na primer morski losos)
1 šopek peteršilja
1 šopek drobnjaka
1 limona
sol, poper
2 jajci
3 žlice puste skute
2 žlici moke
50 g mandljevih lističev
5 žlic koruznih kosmičev
5 žlic olja
2 paradižnika
1 šopek drobnjaka
3 žlice paradižnikove mezge
3 žlice majoneze
200 g kisle smetane
sol, mleta paprika

Priprava:

1.    Ribji file odmrznemo, osušimo in na drobno zrežemo. Z električnim sekljalnikom meso na drobno zmeljemo.

2.    Zelišča operemo in osušimo ter sesekljamo. Limono do polovice ostrgamo, sok pa v celoti iztisnemo. Zelišča, limonin sok in lupinico, sol, poper, jajci, skuto in moko stresemo k ribi in zgnetemo v čvrsto maso. Oblikujemo kroglice ter jih povaljamo v zdrobljenih kosmičih in mandljih.

3.    Za pomako sesekljamo paradižnika in drobnjak. Oboje zmešamo in dodamo mezgo, majonezo in kislo smetano. Solimo, potresemo s papriko.

4.    V ponvi segrejemo olje in kroglice na ne premočnem olju pečemo štiri minute. Postrežemo jih s pomako.

Časopis Svet24

Zelenjava s krompirjem (osebe: 4, priprava: 30 minut)

Sestavine:
od 6 do 8 krompirjev
1 manjši jajčevec
200 g korenja
1 rdeča čebula
1 bučka
2 paradižnika
4 žlice olivnega olja
sol in poper
2 žlički provansalskih zelišč

Priprava:

1.    Zelenjavo očistimo in narežemo na kocke, korenček samo ostrgamo. V široki posodi segrejemo olje, dodamo korenček ter kocke krompirja, jajčevca in čebule, mešamo in pražimo nekaj minut, da se vse malo popeče.

2.    Dodamo kocke čebule, bučke in paradižnika, solimo in popramo, potresemo s provansalskimi zelišči, premešamo, prilijemo kozarec vroče vode in pokrito dušimo še približno 15 minut.

Časopis Svet24

Palačinke z banano in hruško (osebe: 4, priprava: 60 minut)

Sestavine:
2 manjši jajci
2 zvrhani žlici moke
od 5 do 6 dl svežega mleka
1 zvrhana žlica kakava
1 žlica olja
2 žlici sladkorja
1 žlička masla
2 zreli banani
1 hruška
1 žlička limoninega soka
1 ščepec cimeta

Priprava:

1. Iz jajc, moke, mleka, kakava in ene žlice sladkorja zmešamo testo za palačinke in ga pustimo počivati najmanj 30 minut. V kozici stopimo maslo, dodamo na koleščke narezani banani in na koščke narezano olupljeno hruško, poškropimo z limoninim sokom, dodamo žlico sladkorja in cimet. Pokrito dušimo nekaj minut, da se sadje zmehča.

2. Testo znova dobro premešamo in v ponvi, ki jo sproti mažemo z oljem, spečemo 12 manjših palačink. Na vsako damo nekaj sadnega nadeva in jo zložimo v trikotnik, nato palačinke zložimo na ogrete krožnike in jih okrasimo s preostalim sadjem.

Dreamstime

Provansalska zelišča

Suha provansalska zelišča so mešanica peteršilja, timijana, lovorovega lista in rožmarina. Francozi mešanici regionalno primešajo tudi zeleno, por, šetraj ali/in žajbelj. Vse to seveda lahko dobite v trgovinah, idealno in še bolj aromatično mešanico pa si z malo dobre volje v sezoni lahko pripravite tudi na domačem vrtu. 

Preberite tudi: Zakaj so torte v slaščičarnah dražje? Kliknite TUKAJ!