Svinjski file s šampinjoni, pršutom in dimljenim sirom
Igralka Silvija Jovanovič, ki jo kot mamo Silvijo gledamo v kvizu Kdo bi vedel, zelo rada kuha, in to počne skoraj vsak dan. Po njenem mnenju je pri kuhanju ključna improvizacija: »To je posebna umetnost. Receptov se držim le pri peki piškotov in pripravi sarme po maminem receptu.« Zlasti rada kuha zelenjavne jedi, od pisanih enolončnic pa vse do gratinirane ali polnjene zelenjave, najmanj pa so ji pri srcu ribje in morske jedi. »Najraje pa kuham za hčerko in za tiste, ki so po duši gurmani,« še dodaja. Recept zapečenega svinjskega fileja je pred leti odkrila v neki reviji in jed jo je tako navdušila, da jo od takrat pripravlja redno.
Sestavine:
4 večji svinjski fileji (ali na osebo po 4 filejčki iz svinjske ribice, tako imenovani medaljončki)
olje
sol
poper
čebula
šopek peteršilja
nekaj strokov česna
250 gramov šampinjonov
bešamel
4 rezine pršuta (ne preveč suhega)
4 rezine dimljenega sira
Priprava:
Bešamel pripravite po klasični recepturi: 50 gramov masla počasi raztopite v kozici in nanj stresite moko. Med nenehnim mešanjem počasi pražite približno 2–3 minute in pri tem pazite, da se ne obarva. Počasi prilivajte 500 mililitrov mlačnega mleka in ves čas mešajte z metlico. Ko zavre, zelo počasi kuhajte od 10 do 15 minut, da se omaka zgosti. Med kuhanjem pogosto premešajte. Na koncu začinite s ščepcem soli, poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Ko imate bešamel, na hitro popecite filejčke na vročem olju na obeh straneh. Vzemite jih ven in spravite na toplo. Na preostali maščobi prepražite drobno nasekljano glavo čebule, dodajte česen, očiščene in nasekljane šampinjone ter jih dušite, dokler se tekočina ne pokuha. Dodajte sol, poper in drobno narezan peteršilj. Na pekač dajte papir za peko. Položite nanj rezino pršuta, na pršut dajte zrezek, po zrezku enakomerno razporedite šampinjone, čez dodajte žlico ali dve bešamela in pokrijte z rezino dimljenega sira. Enako ponovite z vsemi fileji. V pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, položite pekač in pecite približno 15, največ 20 minut, odvisno od pečice. Ko je sir lepo zlatorjavo zapečen, je jed pripravljena za postrežbo.