Kaljenje kalčkov ni zahtevno opravilo in od vas ne bo zahtevalo posebne pozornosti ali obilice časa. Prav tako je primerno mesto za vzgojo že okenska polica, prostor pa lahko najdete v tako imenovanih kalilnikih, ki jih kupite pri bolje založenih prodajalcih sadja in zelenjave ali pa jih pripravite sami doma, saj potrebujete le krožnik in vlažno krpo, od koder bodo črpali vlago. Izberete pa lahko tudi kozarce, pladnje …
4 ure
namakamo semena redkvice, lanu in sezama, do 12 ur pa semena graha, fižola, soje, pšenice, ječmena in sončnic.
ZAČNITE KALITI
Izbrana semena izperite, nato pa položite v kozarec ali drugo izbrano kalilno mesto. Prelijte z nekaj prevrete vode in jih čez noč pustite na toplem. Naslednji dan jih izperite pod tekočo vodo in dobro posušite. Pomembno je, da jih izpirate zmeraj s čisto vodo, saj tako zagotovite zadostno vlago in zračenje, obenem pa preprečite razvoj bolezni. Med kalčki se namreč rado zgodi, če se voda ne menjuje redno, da jih napade plesen. Prav tako lahko zaradi postane vode razvijejo neprijeten okus in vonj, zato vodo oziroma semena vsakodnevno izpirajte.
Kalčki bodo prava izbira, če se vas loteva prehlad.
VULKAN ZDRAVJA
Kalčki kalijo različno, nekateri bodo kalili že po treh dneh, spet drugi bodo potrebovali en teden. Od prve razpoke do prvega listka ne bo preteklo velik dni, tako boste v skoraj manj kot 10 dneh že uživali ob sveži »zelenjavi«. Kalčki vsebujejo številne koristne snovi, polni so vitaminov, mineralov, rudnin, esencialnih aminokislin, omega-3 maščobnih kislin in klorofila. V njih najdemo tudi nukleinski kislini ADN in RNA, ki delujeta proti staranju.
KATERA SEMENA SO NAJBOLJŠA
Kalite lahko skoraj vse, kar vam pade na pamet. Zagotovo pa ne boste razočarani, če se boste kot začetnik lotili kaljenja leč različnih vrst, vodne kreše, pšenice, ajde, čičerike, soje, kapucink, koruznih semen in semen gorčice … Vendar počasi in strpno. Nikar ne kalite preveč naenkrat, raje se lotite kaljenja s tedenskimi razmiki.
PESTROST OKUSOV
Kalčki gorčice, redkve in vrtne kreše so rahlo pekoči. Kalčki sladkega komarčka imajo vonj in okus janeža. Kalčki sončničnih semen imajo okus po lešnikih, lečini pa po orehih in imajo tudi visoko vsebnost beljakovin.
STROČNICE
Te je dobro prekuhati. S kuhanjem kalčkov stročnic se namreč poveča količina beljakovin v njih. Dovolj bo, če jih boste kuhali od tri do pet minut.
VRTNA KREŠA
Kalimo in pojemo jo lahko kot kalčke, lahko pa jo pustimo, da zraste malo večja in nato jemo mlada stebelca ter liste.
IZBOLJŠAJTE ZDRAVJE
V kalčkih se skriva 500 odstotkov več vitaminov in mineralov kot v semenih. Kalčki naj bi po ugotovitvah znanstvenikov dovajali bolj zdrave beljakovine, kot so tiste iz mesa in drugih rastlinskih izdelkov.