Zanimivosti

Začimbe, ki dišijo po praznikih in dobrotah

Zoran Franc
23. 12. 2017, 14.01
Deli članek:

Če obožujete pomlad zaradi vonja tulipanov, narcis in jagod, ki nam med prvimi ponudijo svoje sadeže, poletje zaradi češenj in sladoleda, jesen zaradi gob in kostanjev, potem zimo obožujete zaradi ostrega zraka in toplih vonjev cimeta, janeža in pomaranč.

Profimedia
cimet, klinčki, janež

Sploh december, mesec okraskov, daril, veselja in obloženih miz, je tisti, ki nam že poleti rad ponagaja v mislih in povzroči ščemenje v trebuhu. Praznične jedi so dišeče, polne omamnih začimb, ki v nas prebudijo številne lepe občutke. Seveda pa začimbe blagodejno delujejo tudi na naše počutje in med pregreho poskrbijo za pospešeno in urejeno prebavo.

Profimedia
kuhano vino 2

Cimet

Si lahko predstavljate zimo brez omamnega vonja po cimetu? Težko in prav je tako. Cimet je namreč odlična izbira v zimskem času, saj velja za naravni antibiotik. Poskrbi tudi za občutek toplote v telesu, saj pospešuje cirkulacijo in prebavo. Koristi predvsem ob uživanju težke in mastne hrane, pa tudi v času, ko se vas loteva prehlad ali kakšna druga trebušna slabost. Učinkovito pomirja drisko, odpravlja pa tudi napihnjenost in vetrove. Privoščite si ga lahko skoraj povsod. Odličen je v jutranji kavi ali vroči čokoladi, dodajte ga sadnemu smutiju ali h kosmičem, v kuhanem vinu pa je vsekakor nepogrešljiv. Cimet je nadvse koristen tudi v času prehladnih obolenj, saj zmanjšuje sluzenje, obenem pa je tudi odlično preventivno sredstvo proti nahodu.

Profimedia
čebula s klinčki

Nageljnove žbice 

Še ena omamno dišeča začimbnica, brez katere si ne moremo predstavljati zimskih dni in ki blagodejno deluje tudi na naše počutje. Načeloma jih uporabljamo predvsem za pripravo sladkih jedi. Odlično izpopolnijo okus kompotom, sokovom, čajem, sadnim sladicam in drobnemu pecivu. Nikakor ne gre brez njih tudi pri pripravi kuhanega vina. Mnogi jih radi uporabijo tudi pri pripravi riža, bulgurja in prosa, v majhnih količinah pa so žbice odlične tudi za začinjanje divjačinskega mesa. Pospešujejo prebavo, spodbujajo tudi krvni obtok in zavirajo različna vnetja, zato so prva pomoč ob aftah in zobobolih.

Preberite tudi: Kam po sestavine za orehovo potico? Kliknite TUKAJ!

Profimedia
kuharica božič

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu