Sploh december, mesec okraskov, daril, veselja in obloženih miz, je tisti, ki nam že poleti rad ponagaja v mislih in povzroči ščemenje v trebuhu. Praznične jedi so dišeče, polne omamnih začimb, ki v nas prebudijo številne lepe občutke. Seveda pa začimbe blagodejno delujejo tudi na naše počutje in med pregreho poskrbijo za pospešeno in urejeno prebavo.
Cimet
Si lahko predstavljate zimo brez omamnega vonja po cimetu? Težko in prav je tako. Cimet je namreč odlična izbira v zimskem času, saj velja za naravni antibiotik. Poskrbi tudi za občutek toplote v telesu, saj pospešuje cirkulacijo in prebavo. Koristi predvsem ob uživanju težke in mastne hrane, pa tudi v času, ko se vas loteva prehlad ali kakšna druga trebušna slabost. Učinkovito pomirja drisko, odpravlja pa tudi napihnjenost in vetrove. Privoščite si ga lahko skoraj povsod. Odličen je v jutranji kavi ali vroči čokoladi, dodajte ga sadnemu smutiju ali h kosmičem, v kuhanem vinu pa je vsekakor nepogrešljiv. Cimet je nadvse koristen tudi v času prehladnih obolenj, saj zmanjšuje sluzenje, obenem pa je tudi odlično preventivno sredstvo proti nahodu.
Nageljnove žbice
Še ena omamno dišeča začimbnica, brez katere si ne moremo predstavljati zimskih dni in ki blagodejno deluje tudi na naše počutje. Načeloma jih uporabljamo predvsem za pripravo sladkih jedi. Odlično izpopolnijo okus kompotom, sokovom, čajem, sadnim sladicam in drobnemu pecivu. Nikakor ne gre brez njih tudi pri pripravi kuhanega vina. Mnogi jih radi uporabijo tudi pri pripravi riža, bulgurja in prosa, v majhnih količinah pa so žbice odlične tudi za začinjanje divjačinskega mesa. Pospešujejo prebavo, spodbujajo tudi krvni obtok in zavirajo različna vnetja, zato so prva pomoč ob aftah in zobobolih.