Lečna enolončnica s feto
Sestavine za 6 do 8 oseb:
250 g leče
3 bučke
1 kg sladkega krompirja
3 čebule
3 stroki česna
9 žlic olivnega olja
1,3 l zelenjavne juhe
4 žlice mediteranskih zelišč (rožmarin, timijan, origano)
100 g paradižnikove mezge
500 g češnjevih paradižnikov
200 g sira feta
2 žlici kaper
50 g črnih in zelenih oliv
1 čabata
1 rdeč feferon
morska sol, poper
Priprava:
1. Lečo čez noč namočimo v vodi. Bučke umijemo in narežemo na koščke. Krompir olupimo in prav tako zrežemo na koščke. Česen in čebulo olupimo, česen pretlačimo, čebulo sesekljamo.
2. Lečo, krompir, čebulo in česen popražimo na treh žlicah olja. Zalijemo z juho, dodamo zelišča in mezgo, zavremo in pokrito kuhamo od 20 do 25 minut. Paradižnik in bučke dodamo enolončnici 10 minut pred koncem kuhanja.
3. Feto zdrobimo in zmešamo s kaprami, olivami in štirimi žlicami olja. Čabato narežemo na kose. Feferonu odstranimo semena in sesekljamo.
4. Na preostalem olju popražimo koščke kruha, dodamo feferon in solimo.
5. Enolončnico solimo in popramo, ponudimo s feto in koščki kruha.