Četudi niste vrhunska kuharica, vas v naših receptih vodimo po korakih do jedi, ki so presežnik od predjedi do sladice.
Hladna predjed
Eklerji z dimljenim lososom
Sestavine:
70 g moke
125 ml mleka
50 g masla
2 jajci
Za nadev:
125 g lahkega kremnega sira
3 žlice kisle smetane
2 žlički kremnega hrena
2 žlici sesekljanega koprca
1 brizg limoninega soka
125 g dimljenega lososa
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 220 stopinj in pekač obložimo s papirjem za peko.
2. Moki dodamo sol in presejemo v manjšo skledo. Pripravimo paljeno testo, tako da v ponvici segrejemo maslo in mleko, in ko se maslo stopi, zavremo. Takoj zatem ugasnemo ogenj, vmešamo presejano moko in s kuhalnico ves čas mešamo. Ko se oblikuje testena kepa, odstavimo z ognja in počakamo, da se testo ohladi. Potem mu počasi vmešamo jajca.
3. Z žlico naložimo testo v dresirno vrečko s centimetrsko odprtino. Na pekač nabrizgamo eklerje velikosti 12 x 8 cm. Temperaturo pečice znižamo na 200 stopinj in pečemo 20 minut.
4. Eklerje vzamemo iz pečice in še tople prerežemo na sredini po vsej dolžini, da bo prostor za nadev.
5. Medtem ko čakamo, da se eklerji ohladijo, naredimo nadev. Zmešamo kremni sir, kislo smetano, hren, sesekljan koprc in nekaj limoninega soka. Solimo, popramo in nadev nabrizgamo na vsak ekler - odmerimo približno žlico nadeva. Na vrh položimo rezino lososa in potresemo s koprcem.
Topla predjed
Ribja juha z banano in rdečim poprom
Sestavine za 6 oseb:
300 g krompirja
100 g gomoljne zelene
2 šalotki
1 strok česna
2 žlici olivnega olja
1 žlička čilija v kosmičih
1,5 l vode ali čiste juhe
sol, poper
1 banana
1 ščepec žafrana
1 žlička worcestrske omake
1 žlička limoninega soka
350 g fileja bele ribe
200 ml sladke smetane
1 žlička rdečega popra
1 žlica masla
Priprava:
1. Krompir in zeleno olupimo in narežemo na koščke. Šalotko in česen olupimo in sesekljamo.
2. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo šalotko in česen. Potresemo s čilijem, dodamo krompir in zeleno, zalijemo z vodo ali juho in zavremo. Solimo, popramo in kuhamo 20 minut.
3. Banano olupimo in narežemo na koleščke. Po dvajsetih minutah banano dodamo juhi in kuhljamo še deset minut. Tekočina naj povre za tretjino.
4. Juho odstavimo z ognja, ji dodamo žafran, worcestrsko omako in limonin sok, ukašimo. Odložimo na hladno.
5. Ribje fileje splaknemo in osušimo, narežemo na trakove. Solimo in popramo. Smetano stepemo. Rdeči poper v možnarju zdrobimo.
6. Deset minut pred serviranjem juho pregrejemo. Medtem ko vre, ji dodamo dve tretjini smetane. Na maslu na hitro popečemo trakove rib, jih razdelimo v krožnike in čeznje prelijemo juho. Okrasimo jo s preostalo smetano in potresemo z rdečim poprom.
Glavna jed
Goveji file z brusnično omako
Sestavine za 6 oseb:
6 mozgovih kosti
1 čebula
1 strok česna
1 žlica masla
1 žlička črnih poprovih semen
1 lovorov list
1 klinček
1 vejica rožmarina
4 vejice timijana
100 ml portovca
300 ml rdečega vina
500 ml čiste goveje juhe
In še:
1 šalotka
2 žlici masla
2 žlici brusnične marmelade
1 žlička dijonske gorčice
1 žlička balzamičnega kisa
sol, poper
1 kg pljučne pečenke
Priprava:
1. Mozeg s pomočjo prstov potisnemo iz kosti in stresemo v posodo. Zalijemo s toliko mrzle vode, da mozeg v vodi plava. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo na hladno.
2. Kosti splaknemo z mrzlo vodo. Čebulo in česen olupimo in na grobo sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in na njem popečemo česen, čebulo in kosti. Dodamo cel poper, lovor, klinček, rožmarin in timijan. Zalijemo s portovcem in rdečim vinom, zavremo, prilijemo juho in eno uro kuhljamo.
3. Potem omako precedimo v majhno ponvico in segrevamo toliko časa, da ostane le še 200 ml tekočine.
4. Šalotko olupimo in sesekljamo, popražimo jo na maslu in zalijemo z reducirano omako, dodamo gorčico in brusnično marmelado. Omako zavremo in dodamo balzamični kis, sol in poper. Postavimo na hladno.
5. Meso solimo in popramo, ga na maslu pražimo od 4 do 6 minut. Potem ga odložimo na tople krožnike in na 80 stopinjah v pečici pregrevamo poldrugo uro.
6. Mozeg vzamemo iz hladne vode in popivnamo tekočino s papirnato kuhinjsko brisačo. Narežemo na majhne koščke, prestavimo na krožnik, pokrijemo s folijo, a ne shranimo na hladnem.
7. Krožnike z mesom vzamemo iz pečice, temperaturo zvišamo na 230 stopinj in postavimo meso v pečico še za 5 minut.
8. Omako še enkrat prevremo. Če je pregosta, jo razredčimo z rdečim vinom. Dodamo ji mozeg, pregrejemo in po potrebi začinimo.
9. Meso narežemo na porcije in ponudimo z omako.
Majin nasvet
Za prilogo k mesu postrežemo pečen krompir, mešanico divjega riža ali rezance. Odlično pa se na praznično mizo poda tudi cvetača romanesco - zgodnja vrsta cvetače nenavadne koničaste oblike, svetlo zelene barve in prijetnega sladkastega okusa, ki spominja na božično drevesce. Če jo skuhamo, okrasimo s semeni granatnega jabolka in vrh ozaljšamo z zvezdastim janežem, bo odlična popestritev božične večerje.
Sladica
Pomarančni tiramisu
Sestavine za 6 oseb:
4 pomaranče
1 strok vanilje
100 ml vode
3 žlice sladkorja
2 žlici pomarančnega likerja
300 ml smetane
250 g sira maskarpone
1 zavoj sladkorja z bourbonsko vaniljo
180 g kisle smetane
200 g otroških piškotov
kakav za posip
Priprava:
1. Trem pomarančam odrežemo vrhnji in spodnji del. Vsako pomarančo postavimo na delovno površino in ji od zgoraj navzdol, v trakovih, odrežemo lupino. Narežemo krhlje in jim odstranimo kožo. Sok prestrežemo.
2. Zadnji pomaranči nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Sok in lupino dodamo soku, ki smo ga prestregli.
3. Izdolbemo sredico vaniljinega stroka in skupaj s strokom zalijemo z vodo, dodamo sladkor in zavremo. Vremo dve minuti, odstavimo in vmešamo liker in sok.
4. Smetano stepemo. Maskarpone zmešamo z dvema žlicama pomarančnega sirupa in vaniljinim sladkorjem. Dodamo kislo smetano in stepeno smetano.
5. Skodelice obložimo z otroškimi piškoti, jih pokapljamo s pomarančnim sirupom, obložimo s pomarančnimi fileji in s polovico kreme. Na vrh naložimo še eno plast piškotov, pokapljamo s sirupom in obložimo s kremo. Skodelice pokrijemo s prozorno folijo in za pol dneva postavimo na hladno.
6. Pred serviranjem tiramisu potresemo s kakavom.