Rezanci z avokadom, panceto in gobicami
Žan Papič je recept za rezance z avokadom, panceto in gobicami prinesel iz Melbourna, kjer si je dvosobno stanovanje delil s sedmimi ljudmi, med njimi tudi s sostanovalko iz Tokia. »Ona je bila tista, ki mi je prvič pripravila te rezance – avokada pred tem nisem še nikoli jedel in bil mi je zelo všeč.« Jed je brez pancete primerna tudi za vegetarijance, vendar Žan pravi, da je sam »tipičen Krašowc« in da mora biti v testeninah malo njegove identitete.
Sestavine:
riževi rezanci
avokado
gobice
panceta
Priprava:
Najprej popražite panceto. Če je panceta dovolj mastna, masti ali olja ni treba dodajati, če ni, pa Žan najraje uporabi kokosovo olje ali pravo maslo. Popecite, dokler panceta ni lepo trda. Zatem vrzite noter gobice in jih popražite. Gobic ni pametno pražiti pred panceto, ker spustijo vodo, panceta pa se nato ne popeče pravilno. Vmes riževe rezance pripravite v vreli ali vroči vodi, ki ste jo prej solili. Ni jih treba kuhati, dovolj je, da jih v vročo vodo namočite za največ tri minute – ostati morajo al dente. V panceto in gobe vrzite nekaj peteršilja in testenine, da dobijo okus omake. Vmešajte avokado. Če jed pripravljate za vegetarijance, preprosto izločite panceto.