Zanimivosti

Naj pri kosilu zadiši po Španiji!

P. R.
21. 12. 2017, 14.28
Deli članek:

V krepko in pikantno juho bomo vključili znamenito špansko klobasico chorizo. Če je nimate pri roki ali pa prisegate na domače, lahko mirno uporabite kranjsko klobaso. Za sladico bomo spekli puhast narastek z mandarinami, ki ga bomo poplaknili z aromatičnim jabolčnim punčem.

Časopis Svet24
Zdrobov narastek z mandarinami

Pikantna čorbica (za 4 osebe, priprava 40 min)
50 ml olivnega olja
5 strokov česna
2 čebuli
3 rdeče paprike
1 pločevinka pelatov
300 g španske klobase chorizo
1/2 žlice prekajene mlete paprike
1 kg krompirja
2 žlici rdečega vinskega kisa
2 vejici timijana
2 lovorova lista
sol in poper
1,5 l vode ali piščančje osnove

Priprava:

1. V večji posodi segrejemo olivno olje, dodamo sesekljan česen, na lističe narezano čebulo in rdečo papriko, ki smo jo narezali na koščke. Prepražimo, da čebula zlato porumeni (približno 15 minut).

2. Dodamo klobaso (lahko je tudi kranjska klobasa), ki smo jo narezali na koščke, in še malo prepražimo.

3. Dodamo pelate, mleto papriko, preostale začimbe, kis in krompir, ki smo ga narezali na večje kose. Zalijemo z juho in kuhamo, dokler krompir ni mehek.

Časopis Svet24

Zdrobov narastek z mandarinami (pečemo 35 minut)

Sestavine za 4 osebe:
200 g pšeničnega zdroba
8 dl mleka
1 ščep soli
4 žlice sladkorja
1 žlička nastrgane lupinice neškropljene limone
3 jajca
1 žlička masla za pekač
1 mala pločevinka olupljenih krhljev mandarin

Priprava:

1. V kozici zavremo dva decilitra vode in mleko, solimo, dodamo sladkor in limonino lupinico ter med mešanjem vsujemo zdrob. Kuhamo in mešamo dve minuti, nato odstavimo in pustimo pokrito, da se malo ohladi.

2. Rumenjake ločimo od beljakov in jih vmešamo v mlačen zdrob, beljake pa stepemo v čvrst sneg. Pekač namažemo z maslom. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.

3. V zdrob z lopatico previdno vmešamo beljakov sneg in zmes stresemo v pekač. Postavimo ga v ogreto pečico in pečemo približno 35 minut. Nazadnje narastek obložimo z odcejenimi krhlji mandarin in še mlačnega ali ohlajenega postrežemo.


Jabolčni punč (za 4 osebe, priprava 1 ura)

Sestavine:
1 biolimona
5 posušenih jabolčnih rezin
3 nageljnove žbice
500 ml jabolčnega soka
50 g belega kandis sladkorja
500 ml vode
10 žličk črnega čaja
200 ml nektarja marakuje

Priprava:

1. Limono umijemo z vročo vodo in lupino narežemo z lupilnikom za zelenjavo. Lupino skupaj z jabolčnimi rezinami in nageljnovimi žbicami namakamo v soku vsaj eno uro.

2. Dodamo sladkor in počasi segrevamo, vendar ne zavremo. Precedimo.

3. Zavremo vodo, jo prelijemo prek čaja in pustimo od dve do tri minute.

4. Čaj precedimo ter zmešamo z vročim jabolčnim sokom in marakujinim nektarjem.

5. Počakamo nekaj minut in še vroče ponudimo.

Preberite tudi: Ta teden kuhamo z novinarko in fotografinjo Mankico Kranjec. Kliknite TUKAJ!