Zanimivosti

Nedeljsko kosilo: Telečja pečenka z omako in bučnim pirejem

M. O. Ž.
24. 12. 2017, 11.01
Deli članek:

Niso le enolončnice, za katere lahko sestavine vržemo v lonec, občasno premešamo in postrežemo, ampak na ta način pripravimo tudi testenine, seveda rižote in celo pečenko.

Revija Maja

Telečja pečenka z omako in bučnim pirejem

Sestavine za 6 do 8 oseb:
2 žlici čaja Earl Grey
2 kg telečje pečenke
sol, poper
4 žlice olja
4-5 žlic gorčice
600 ml čiste goveje juhe
4 vejice rožmarina in timijana
1 buča hokaido
1 gomolj zelene (800 g)
1 l juhe
200 g slanine
4-6 cl rdečega portovca
4 žlice moke
200 ml smetane
muškatni orešček

Priprava:
1. Čaj prelijemo s 300 ml vrele vode in pustimo 5 minut. Meso solimo, popramo in ga v ponvi na treh žlicah olja z vseh strani popečemo. Namažemo ga s štirimi žlicami gorčice.

2. Čaj precedimo in ga skupaj z zelišči dodamo mesu, zavremo, posodo pokrijemo in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj, za 30 minut. Potem pokrovko odstranimo in pečemo še od 40 do 50 minut.

3. Bučo in zeleno olupimo in narežemo na koščke, zalijemo z juho in kuhamo od 15 do 20 minut.

4. Slanino narežemo na koščke in jih na olju hrustljavo popečemo.

5. Meso vzamemo iz posode. Omako precedimo in vlijemo nazaj v posodo, izboljšamo s portovcem, zgostimo in dodamo žlico gorčice, sol in poper.

6. Smetano rahlo stepemo. Bučo in zeleno odcedimo, pretlačimo, dodamo smetano, sol in muškatni orešček.

7. Meso narežemo na rezine, ponudimo z bučnim pirejem in omako ter koščki slanine.

Preberite tudi: Sladka domača peka - snežne princeske. Kliknite TUKAJ!