Rižota z bučo
Sestavine za 4 osebe:
1 čebula
2 stroka česna
600 g buče
12 žajbljevih listov
3 žlica olivnega olja
300 g riža za rižote
150 ml belega vina
sol, poper
2 žlici nastrganega parmezana
začimbna mešanica
Priprava:
1. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Bučo olupimo in odstranimo semena ter narežemo na koščke. Štiri žajbljeve liste sesekljamo.
2. V loncu segrejemo olje in na njem popražimo česen in čebulo. Dodamo riž, sesekljan žajbelj in koščke buč. Nekaj časa pražimo, potem pa zalijemo z vinom in 800 ml vode, zavremo, solimo, popramo, dodamo začimbno mešanico.
3. Lonec pokrijemo s pokrovko in ga postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, za 20 minut. Po desetih minutah odkrijemo pokrov in premešamo. Po potrebi dodamo še malo vode.
4. Kuhano rižoto potresemo s parmezanom in okrasimo z žajbljem.