Rižota z bučo
Sestavine za 4 osebe:
1 čebula
2 stroka česna
600 g buče
12 žajbljevih listov
3 žlica olivnega olja
300 g riža za rižote
150 ml belega vina
sol, poper
2 žlici nastrganega parmezana
začimbna mešanica
Priprava:

Zanimivosti
Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro
1. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Bučo olupimo in odstranimo semena ter narežemo na koščke. Štiri žajbljeve liste sesekljamo.
2. V loncu segrejemo olje in na njem popražimo česen in čebulo. Dodamo riž, sesekljan žajbelj in koščke buč. Nekaj časa pražimo, potem pa zalijemo z vinom in 800 ml vode, zavremo, solimo, popramo, dodamo začimbno mešanico.
3. Lonec pokrijemo s pokrovko in ga postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, za 20 minut. Po desetih minutah odkrijemo pokrov in premešamo. Po potrebi dodamo še malo vode.
4. Kuhano rižoto potresemo s parmezanom in okrasimo z žajbljem.