Zanimivosti

Sarme za neučakane

P. R.
18. 12. 2017, 16.01
Deli članek:

Sarme so od nekdaj kraljice silvestrskih omizij, še posebej takrat, ko smo že nazdravili novemu letu in potrebujemo energijski pospešek, s katerim bomo v dobri družbi dočakali prvo jutro novega leta. A zakaj bi jih pripravljali le takrat? Različico s kruhovim nadevom si preprosto privoščimo kar danes.

Sarme s kruhovim nadevom (osebe: 4, kuhanje: 60 min)

Sestavine:
1 glava kislega zelja
400 g na kocke narezanega kruha
1 l jušne osnove
2 jajci
100 g na drobno zrezane prekajene šunke
1 velika čebula
1 korenček
5 dl paradižnikove kaše
5 žlic olja
sol in poper
1 žlička sladke paprike

Priprava:
1. Na kocke narezan kruh damo v skledo, ga prelijemo s približno 2,5 decilitra vroče juhe in premešamo. Zeljne liste ločimo od glave in jim porežemo odebeljene žile. Čebulo na drobno sesekljamo, nato jo v kozici na dveh žlicah olja prepražimo, da svetlo porumeni. Korenček olupimo in naribamo.

2. Namočenemu kruhu primešamo stepeni jajci, na drobno zrezano šunko in približno pol prepražene čebule. Solimo in popramo ter vse dobro zmešamo. Na vsak zeljni list damo po dve žlici kruhovega nadeva, ob straneh zapognemo in trdno zvijemo.

3. Na dno dovolj velike posode damo dve žlici olja in dva zeljna lista, nanju nato zložimo zeljne zvitke in jih prekrijemo z dvema zeljnima listoma. Vse potresemo s sladko papriko, zalijemo s preostankom juhe, zavremo in pokrito kuhamo 30 minut.

4. Kozico s prepraženo čebulo znova pristavimo, dodamo še eno žlico olja, korenček in nekaj žlic vroče vode, premešamo in malo pokuhamo. Potem dodamo paradižnikovo kašo, premešamo in na blagem ognju pokrito kuhamo 20 minut. Paradižnikovo omako nazadnje po okusu solimo in popramo ter ponudimo z zeljnimi zvitki.

Preberite tudi: Naj zadiši po praznikih s slastnimi čokoladnimi kapicami! Kliknite TUKAJ!





Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu