Prebivalec Slovenije je v tržnem letu 2016-2017 v povprečju popil 39 litrov vina, kar je štiri litre manj kot leto poprej. Približno 24,5 litra od tega je bilo belih vin. V Sloveniji so v tem tržnem letu proizvedli okoli 660.000 hektolitrov vina, kar je približno 163.000 hektolitrov manj kot leto pred tem, kažejo podatki statističnega urada.
Skupna potrošnja vin v Sloveniji je v tržnem letu 2016-2017 obsegala nekaj več kot 810.000 hektolitrov, kar je 90.000 hektolitrov manj kot leto poprej. Od tega je bilo 64 odstotkov (515.000 hektolitrov) belih vin.
K skupni proizvodnji so 79 odstotkov (520.000 hektolitrov) prispevala vina z zaščiteno označbo porekla. Okoli 67 odstotkov (445.000 hektolitrov) proizvedenih vin je bilo belih.
Stopnja samooskrbe z vini je bila 81,8-odstotna, kar je 9,2 odstotne točke manj kot leto poprej.