Zanimivosti

Ta teden kuhamo z novinarko in fotografinjo Mankico Kranjec

Lara Paukovič
14. 12. 2017, 13.01
Deli članek:

Z nami svoj priljubljeni recept, kuharske nasvete in trike vsak teden deli nov zvezdniški obraz. Mislite, da lahko njeno ali njegovo najljubšo jed pripravite bolje?

Revija Zvezde

Božični kolač za vsak dan

»Čeprav se mi za štedilnikom običajno zdi, da imam dve levi roki, pa je peka popolnoma druga zgodba,« pravi Mankica Kranjec, ki bi sladice lahko ustvarjala tudi vsak dan. »Eden mojih najljubših receptov, ki je nekakšna mešanica starih modrosti moje babice in moje lastne čarovnije, je božični kolač, ki ga pečem ne glede na to, ali so prazniki ali ne

Sestavine:
8 jajc
8 ravnih žlic sladkorja
12 zvrhanih žlic ostre moke
1 limona
1 pomaranča
250 gramov čokolade za kuhanje
pest: orehov, mandljev, lešnikov, suhih fig, suhih sliv, suhih marelic in kandiranega sadja po želji
10 gramov masla
2 žlici ruma
pecilni prašek

Priprava:
Suho sadje narežite na koščke v velikosti nohta. Prav tako sesekljajte suhe oreščke in čokolado. V posodi iz beljakov, ki jim dodate ščepec soli, vmešajte sneg. V drugi posodi 10–12 minut z mešalnikom mešajte sladkor z osmimi rumenjaki. Nato jim dodajte 12 zvrhanih žlic ostre moke. Ko zmes postane gosta, ji dodajte sneg, nato pa vmešajte narezano suho sadje, oreščke in 100 gramov sesekljane čokolade. V zmes naribajte pomarančno in limonino lupinico, nato pa vse skupaj zmešajte. Medtem na pari stopite 150 gramov čokolade z 10 grami masla. Če je čokolada pregosta, ji lahko dodate žlico mleka ali sladke smetane. Ko je čokolada tekoča, jo odstavite in ohladite, nato pa ohlajeno vlijte v mešanico s sadjem, ki ste jo že pripravili. Na koncu dodajte še dve žlici ruma in za noževo konico pecilnega praška. Ko imate vse pripravljeno, božično mešanico vlijte v model za kruh, ki ga prej dobro namažite z maslom ali ga obložite s papirjem za peko. Pecite 45 minut na 180 stopinjah Celzija.