Zanimivosti

V trendu: Sadni in zelenjavni čatniji

Janja Grativa
15. 11. 2017, 16.01
Deli članek:

Čatni je odlična priloga pečenim jedem.

Revija Maja

Čatni (v originalu chutney) je pripravek iz sadja in zelenjave, posameznih ali mešanih vrst sadežev in plodov, ki ga naredimo s kisom in začimbami. Ima kašast videz in vsebuje koščke sadja oziroma zelenjave. Lahko se pripravi iz hladnih sestavin in zaužije takoj, ali pa se kuha kot marmelada. Je odlična priloga pečenim jedem.

Paradižnikov čatni

Sestavine za 4 kozarce po 250 ml:
1 kg zrelih paradižnikov
1 čebula
1 strok česna
2 kisli jabolki
300 g rjavega sladkorja
100 ml limetinega soka
1 žlička nastrganega ingverja
1 noževa konica mlete kumine
1 noževa konica cimeta
1 noževa konica nageljnovih žbic
1 noževa konica kajenskega popra
1 noževa konica karija
1 žlica paradižnikove mezge
1 žlička soli

Priprava:
1. Paradižnike narežemo na koščke. Čebulo in česen olupimo. Čebulo sesekljamo, česen pretlačimo. Jabolki umijemo, narežemo na četrtine, odstranimo peške in sesekljamo.
2. Vse sestavine zmešamo, zavremo in v loncu kuhljamo 40 minut. Potem lonec odkrijemo in kuhamo še 10 minut. Večkrat premešamo.
3. Čatni napolnimo v kozarce, jih zapremo in 5 minut postavimo s pokrovom navzdol. Obrnemo in počakamo, da se popolnoma ohladijo.

Revija Maja

Čatni iz posušenih marelic

Sestavine za 480 g čatnija:
170 g rdeče paprike
2,5 cm svežega ingverja
200 g posušenih marelic
120 ml vode
120 ml kisa za vlaganje
67 g sladkorja

Priprava:
1. Papriki odstranimo semena. Ingver olupimo. Papriko in ingver skupaj z marelicami stresemo v električni mešalnik in sesekljamo.
2. Stresemo v posodo in prilijemo vodo, kis ter dodamo sladkor. Dobro premešamo.
3. Zavremo, potem pa znižamo temperaturo in kuhljamo 15 – 20 minut. Večkrat vmes premešamo,
4. Shranimo v steklenih kozarčkih in postavimo v hladilnik.

Revija Maja

Čatni ratatuj

Sestavine:
750 g mešane zelenjave (po eno bučko, rdečo papriko, jajčevec)
250 g paradižnika
2 rdeči čebuli
1 jabolko
1 rdeč feferon
175 g rjavega sladkorja (muscovado)
250 ml jabolčnega kisa
1 žlička gorčičnih semen
1 žlička janeževih semen
2 žlički mlete dimljene rdeče paprike
1 žlička morske soli

Priprava:
1. Zelenjavo umijemo in zrežemo na koščke. Jabolko olupimo, odstranimo peške in sesekljamo. Feferonu odstranimo semena in sesekljamo.
2. Zelenjavo, jabolko in feferon stresemo v lonec, vmešamo sladkor, kis, semena, dimljeno papriko in sol.
3. Počasi kuhamo, večkrat premešamo, da zavre in potem 20 minut kuhljamo.
4. Preden čatni napolnimo v kozarce, počakamo, da se rahlo ohladi.

Revija Maja

Čebulni čatni z jabolkami

Sestavine za 1 kozarec:
500 g kislih jabolk
200 g čebule
100 g vloženih sliv
100 g rozin
100 g rjavega sladkorja
½ skodelice jabolčnega kisa
1 žlica gorčičnih semen
½ žličke nastrganega ingverja
½ žličke kajenskega popra
1 žlička soli
2 cl Calvadosa (jabolčnega žganja)

Priprava:
1. Jabolka olupimo, razpolovimo, odstranimo peške i narežemo na večje kose. Čebulo olupimo in narežemo na prav take koščke kot jabolka. Slive sesekljamo.
2. Vse sestavine, razen jabolčnega žganja, stresemo v lonec in zavremo. Pol ure kuhljamo, vmes večkrat premešamo, Nazadnje vmešamo še žganje.
3. Še vroč čatni naložimo v kozarce in zapremo. Hranimo pol leta. Ponudimo ga k divjačini, perutnini ali s sirom.

Revija Maja

Čatni iz mirabel

Sestavin:
375 g mirabel (rumenih sliv)
1 mango
1 čebula
15 g ingverja
2 stroka česna
100 ml malinovega kisa
90 ml jabolčnega kisa
100 g rjavega sladkorja
½ žlice soli
½ žlice karija v prahu
½ žlice mletega ingverja
½ žlice kardamoma
½ žlice mletih nageljnovih žbic
½ žličke mlete kumine
Poper

Priprava:
1. Mirabele izkoščičimo. Mango olupimo in meso narežemo na koščke. Čebulo, ingver in česen olupimo ter sesekljamo.
2. V loncu zavremo sadje, ingver, česen, čebulo, oba kisa. Kuhljamo 20 – 25 minut, večkrat premešamo.
3. Dodamo sladkor in vse začimbe ter kuhamo 7 minut, da voda izpari. Ves čas mešamo.
4. Nazadnje solimo in popramo in čatni napolnimo v kozarce.

Revija Maja

Hruškov čatni

Sestavine:
1 hruška
40 ml belega vina
1 šalotka
10 g ingverja
¼ čilija
Morska sol
Kumina
Olivno olje

Priprava:
1. Hruško olupimo in narežemo na koščke. Šalotko olupimo in sesekljamo, Na olivnem olju jo popražimo.
2. Dodamo koščke hruške in zalijemo z vinom. Dodamo nastrgan ingver in sesekljan čili.
3. Zavremo, solimo, dodamo zdrobljeno kumino, še enkrat zavremo in napolnimo v kozarec.

Revija Maja

Pomarančni čatni

Sestavine za 2 kozarca po 500 ml:
250 g jabolk
250 g hrušk
2 pomaranči
2 žlici rozin
200 g rjavega kandis sladkorja
5 žlic vinskega kisa
1 žlica nastrganega ingverja
¼ žličke nastrganega muškatnega oreščka
1 ščepec soli

Priprava:
1. Jabolka in hruške olupimo in odstranimo peške. Pomaranči olupimo in odstranimo tudi belo kožico s krhljev.
2. Sadje narežemo na koščke in stresemo v lonec. Dodamo rozino, sladkor, kis in začimbe in med mešanjem zavremo.
3. Kuhljamo 30 – 40 minut in še vroč čatni nalijemo v kozarca. Postrežemo s pečenim mesom.

Revija Maja

Mangov čatni

Sestavine za 2 kozarca po 200 ml:
1 mango
1 čebula
2 – 3 cm ingverjeve korenine
½ rdečega čilija
60 g rjavega sladkorja
3 žlice jabolčnega kisa
150 ml jabolčnega soka
1 žlička kurkume
1 žlička kumine
1 žlička soli
poper

Priprava:
1. Mango olupimo in meso narežemo na koščke. Čebulo olupimo in sesekljamo. Ingver olupimo in nastrgamo. Čili sesekljamo.
2. Mango, čebulo, dve žlički ingverja in čili stresemo v lonec. Dodamo sladkor, kis, sok in začimbe.
3. Kuhljamo 15 – 20 minut in večkrat premešamo.
4. Solimo in popramo, napolnimo v kozarce in jih takoj zapremo. Postrežemo s sirom in pečenim mesom, tudi kot prilogo k fondiju.

Revija Maja

Čatni iz zelenih paradižnikov

Sestavine:
1, 2 kg zelenih paradižnikov
750 g sladkorja (belega ali rjavega)
10 – 20 velikih strokov česna
250 g šalotk
300 g kislih jabolk
4 velike rdeče paprike
4 velike rumene paprike
1 žlica soli
¼ l temnega balzamičnega kisa
1 žlica pisanih poprovih zrn
1 žlička zelenega popra
12 pimetovih jagodk
5 kardamonovih strokov
10 lovorovih listov
1 žlica gorčičnih semen
5 nageljnovih žbic
1 žlička začimbne mešanice za medenjake
1 noževa konica limonine lupine
1 noževa konica pomarančne lupine
pektin

Priprava:
1. Paradižnike operemo, narežemo na štiri dele ali še na več krhljev. Česen olupimo in narežemo na rezine. Šalotko razpolovimo in narežemo na rezine. Jabolkom odstranimo peške in jih z olupki vred narežemo na koščke. Feferon sesekljamo.
2. Poper, pimet in kardamom stremo v možnarju.
3. Vse zgoraj našteto damo v veliko posodo in dobro premešamo. Nekaj ur pustimo, potem pa 20 minut kuhljamo in še z vročim čatnijem napolnimo kozarce.

Nasvet: Ostrino čatnija odmerimo po lastni želji (dodamo več ali manj pekočega feferona). Najbolj prija k pečenim ribam.

Revija Maja

Čatni iz sladkega krompirja

Sestavine za 4 osebe:
1 sladki krompir
1 steblo stebelne zelene
100 g posušenih marelic
4 cm sveže ingverjeve korenine
100 ml vode
125 g sladkorja
75 ml kisa
1 žlička gorčičnih semen
2 žlički karija v prahu
1 žlička soli

Priprava:
1. Na drobno sesekljamo zeleno, marelice zrežemo na koščke.
2. Sladki krompir narežemo na koščke in ga s 150 ml vode skuhamo. Vodi dodamo sladkor in zeleno ter marelice. Dodamo še nastrgan ingver, kis, semena, kari in sol term med mešanjem kuhljamo.


Sterilizacija kozarcev za vlaganje
V veliko posodo položimo platneno krpo (zato, da kozarci med kuhanjem ne počijo) in nanjo postavimo kozarce. Posodo napolnimo z vodo in kuhamo 20 minut. Kozarce naj ostanejo v vodi, dokler jih ne napolnimo. Pokrovčke kuhamo 5 minut v vreli vodi. Lahko pa kozarce steriliziramo tako, da jih operemo v topli vodi z milnico, jih splaknemo in za 5 minut postavimo v pečico.