Mlete mesne pečenke ali štruce, kot jim radi rečemo, so nedeljska klasika. Pripravljamo jih z mešanim govejim in svinjskim mletim mesom, morda jim dodamo še kuhano jajce. Če jim dodamo več zelenjave, jih olajšamo za nekaj kalorij. Poskusiti pa velja tudi povsem zelenjavno različico mlete pečenke, ki bo navdušila vegetarijance.
1. Z mletim mesom
BREZ LAKTOZE, MANJ OH
Porcija vsebuje
460 kcal
40 g B
25 g M
12 g OH
Mleta goveja pečenka na zeleni
Sestavine:
600 g mletega govejega mesa
1 čebula
sol, poper
2 žlički gorčice
2 jajci
1 polnozrnata žemlja
1 kg zelene
4 žlice olivnega olja
1 šopek žajblja
muškatni orešček
Priprava:
1. Čebulo olupimo in sesekljamo ter zmešamo z mletim mesom. Solimo, popramo, dodamo gorčico in jajci.
2. Žemljo narežemo na koščke in jih popražimo v ponvi brez maščobe. Dodamo mesu ter oblikujemo štruco. Položimo jo v pekač.
3. Zeleno olupimo in narežemo na debelejše rezine. Pokapljamo jih z olivnim oljem, solimo, popramo, potresemo z žajbljem im muškatnim oreščkom. Dobro premešamo in stresemo k mesni štruci v pekač. Pečemo eno uro na 175 stopinjah.
2. Z mletim mesom in zelenjavo
BREZ LAKTOZE, MANJ OH, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
350 kcal
28 g B
24 g M
6 g OH
Mesna štruca z brokolijem in cvetačo
Sestavine:
300 g zamrznjene zelenjave (brokolija, cvetače in korenja)
3 v trdo kuhana jajca
400 g mešanega mletega mesa
1 žlica drobtin
1 jajce
1 žlica gorčice
2 žlici sesekljanega peteršilja
sol in poper
Priprava:
1. Zelenjavo prevremo v osoljeni vodi ali v mikrovalovki. Kuhana jajca olupimo. Meso v skledi zmešamo z drobtinami, stepenim jajcem, gorčico in sesekljanim peteršiljem, solimo in popramo. Primešamo še dobro odcejeno zelenjavo.
2. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Zmes stresemo na kos prozorne folije, jo oblikujemo v pravokotnik in na sredini v vrsti položimo olupljena jajca. Nato vse zvijemo v enakomerno debel svaljek in ga položimo v podolgovat model, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo 40 minut.
3. Brez mesa
BREZ GLUTENA, BREZ LAKTOZE, VEGI, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
276 kcal
11,6 g B
15 g M
23,7 g OH
Mediteranska zelenjavna pečenka
Sestavine:
1 bučka
1 rdeča paprika
1 rumena paprika
5 strokov česna
60 ml olivnega olja
450 g šampinjonov
180 ml paradižnikove mezge
60 ml balzamičnega kisa
40 g kvasa
50 g ovsene moke
20 g ovsenih kosmičev
1 veliko jajce
10 g peteršilja
1 žlica timijana
sol, poper
Priprava:
1. Bučke narežemo na 5 cm velike kose, papriki odstranimo semena in narežemo na četrtine. Gobe narežemo na rezine. Česen olupimo.
2. Bučke, papriko in česen sesekljamo v električnem mešalniku.
3. Gobe toliko časa pražimo na olju, da povre tekočina. Dodamo balzamični kis in kuhljamo še nekaj časa.
4. Dodamo paradižnikovo mezgo, ovsene kosmiče in moko, kvas in sesekljan peteršilj ter timijan. Premešamo, potem pa odstavimo z ognja in počakamo 15 minut. Nato dodamo jajce. Zmešamo s sesekljano zelenjavo.
5. Podolgovat pekač obložimo s papirjem za peko in vanj stresemo maso za pečenko. Pečemo 45 minut na 180 stopinjah.
6. Preden pečenko narežemo, počakamo vsaj eno uro.