Zdrob, skuhan na mleku, je priljubljena večerja majhnih otrok, pa tudi nepogrešljiva sestavina izbranih sladic.
Če kuhanemu zdrobu dodamo rumenjak in sneg, na zalogi pa imamo domač kompot, lahko v nekaj minutah pripravimo imenitno sladico. Kuhan zdrob z dodatki preprosto naložimo na izbrano sadje, ki smo ga pokuhali in zgostili s pudingom v prahu, ter pečemo v pečici 15 minut na 200 stopinjah.
Zdrobovi piškoti (55 minut, 56 kalorij)
Sestavine za 35 piškotov:
100 g pšeničnega zdroba
100 ml mleka
50 g sladkorja
80 g masla
1 žlica limoninega soka
100 g moke (tip 405)
½ jabolka
Priprava:
1. Zdrob za pol ure namočimo v mleku. Maslo in sladkor kremasto stepemo. Dodamo limonin sok.
2. Moko in zdrob dodamo masleni zmesi in ves čas mešamo.
3. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Jabolko olupimo in polovičko na grobo naribamo. Vmešamo v zdrobovo maso.
4. Z dvema žličkama oblikujemo kupčke in jih polagamo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko. Pečemo 25 minut.
Majin nasvet: Piškote izboljšamo z dodatkom kandiranega sadja.
Zdrobovi kolački (55 minut, 129 kcal)
Sestavine za 12 kolačkov:
50 g masla
100 g sladkorja
2 jajci
50 g zdroba
½ zavoja pecilnega praška
1 zavoj vaniljinega sladkorja
½ zavoja vaniljinega pudinga v prahu
250 g skute
1 do 2 žlički limoninega soka
40 g vloženih višenj
Priprava:
1. Maslo in sladkor kremasto stepemo. Vmešamo jajci, zdrob, pecilni prašek, vaniljin sladkor in puding. Dodamo skuto in limonin sok.
2. Testo nadevamo v pekač za mafine. Odcedimo višnje in v vsak kolaček potopimo tri ali štiri.
3. Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj.
Puding s kokosom (30 minut, 469 kalorij)
Sestavine za 4 osebe:
2 jajci
1 strok vanilje
500 ml kokosovega mleka
60 g sladkorja
1 bio pomaranča
1 bio limona
100 g zdroba
2 žlici kokosovih ostružkov
1 kozarec vloženih višenj
1 zavoj vaniljinega sladkorja
1 zvezdasti janež
1 žlica škroba
100 ml vode
Priprava:
1. Ločimo rumenjaka od beljakov in beljaka stepemo v sneg. Postavimo na hladno. Iz vaniljinega stroka izdolbemo sredico.
2. Kokosovo mleko, sladkor, nastrgano pomarančno in limonino lupino ter sredico vaniljinega stroka zavremo. Dodamo zdrob in med stalnim mešanjem kuhljamo od 5 do 10 minut.
3. Odstavimo z ognja in vmešamo rumenjaka. Dobro premešamo. Dodamo še sneg, vlijemo v skodelice in jih postavimo na hladno za vsaj tri ure.
4. Medtem v ponvi brez maščobe popražimo kokosove ostružke in počakamo, da se ohladijo.
5. Višnje odcedimo in sok prestrežemo. Dodamo mu vaniljin sladkor, zvezdasti janež in zavremo.
6. Škrob zmešamo s 100 ml vode. Vmešamo v sok in minuto segrevamo med stalnim mešanjem, da se zgosti. Nazadnje dodamo višnje.
7. Ponudimo puding s kokosovimi ostružki in kompotom.
Pecivo z jabolki (55 minut, 214 kalorij)
Sestavine za 20 rezin:
1 kg kislih jabolk
3 žlice limoninega soka
125 g masla
500 g jogurta (1,5 % mlečne maščobe)
4 jajca
150 g sladkorja
1 zavoj vaniljinega sladkorja
200 g moke
1 zavoj pecilnega praška
200 g zdroba
1 bio limona
150 g marelične marmelade
30 g sesekljanih pistacij
Priprava:
1. Jabolka umijemo, odstranimo peške in narežemo na rezine. Pokapljamo jih z limoninim sokom.
2. Maslo segrejemo, da se stopi. Ko se rahlo ohladi, mu dodamo jogurt, jajca, sladkor in vaniljin sladkor. Moko zmešamo s pecilnim praškom, presejemo v jogurtovo maso in z zdrobom zmešamo v gladko testo.
3. Testo vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Na vrh razporedimo rezine jabolk. Pečemo od 25 do 30 minut na 180 stopinjah.
4. Limoni nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Marmelado segrejemo in ji dodamo limonino lupino in tri žlice soka. Še topel pečen kolač namažemo. Potresemo s pistacijami in narežemo na kocke.