V pečici se bo pekla gos ali raca, morda bomo pripravili mlince in rdeče zelje. A tako bo le en dan, vse druge dni v tednu pa bo življenje tudi v kuhinji teklo po starih poteh - med pripravo jedi, ki našim najbližjim najbolj teknejo.
Goska z bučnim pirejem
Sestavine za 8 oseb:
1 gos
sol, poper
200 g suhih sliv
400 ml portovca (ali sladkega rdečega vina)
1 žlička brinovih jagod
1 žlička nageljnovih žbic (klinčkov)
400 g opečenca
200 g masla
500 g kislih jabolk
1 limona
2 čebuli
50 g jušne zelenjave (lahko zamrznjene)
150 g orehov
1 žlička majarona
800 ml piščančje jušne osnove
2 žlici sladkorja
2 žlički škroba
800 g krompirja
600 g buče
250 ml mleka
1 glavica ohrovta
2 žlici masla
Priprava:
1. Že zjutraj gosko umijemo, osušimo, odstranimo odvečno maščobo. V kožo na več mestih zarežemo in gos zunaj in znotraj solimo in popramo.
2. Slive pet minut kuhamo z vinom in začimbami. Opečencu odrežemo skorjo in narežemo na 1 cm velike kocke. Na 70 g masla koščke kruha zlato popečemo.
3. Jabolka olupimo, odstranimo peške in narežemo na koščke. Pokapljamo jih z limoninim sokom. Čebulo olupimo in sesekljamo. Čebulo, jabolka in jušno zelenjavo (prav tako narezano na koščke, če je sveža) popražimo na 30 g masla. Iz vina vzamemo slive in jih na grobo zrežemo. Vino precedimo.
4. Orehe sesekljamo in jih zmešamo s slivami, zelenjavo s čebulo in jabolki in koščki kruha. Solimo, popramo, dodamo majaron. To je nadev za gosko, z njim napolnimo notranjost in odprtino zapremo z zobotrebci. Ostanek nadeva prihranimo. Gos prevežemo s kuhinjsko vrvico.
5. Za pire olupimo krompir in ga narežemo na koščke. Prav tako narežemo bučno meso in ga skupaj s krompirjem skuhamo v osoljeni vodi. Ohrovt očistimo, narežemo na kose in osem minut kuhamo v slani vodi. Odcedimo in postavimo na hladno.
6. Štiri ure pred obedom pečico segrejemo na 150 stopinj, gos postavimo v pekač in zalijemo s 400 ml juhe. Pečemo tri ure in pol, enkrat vmes gos obrnemo. Pogosto zalijemo z juho, počasi prilijemo še preostalih 100 ml. Pol ure pred koncem peke temperaturo zvišamo na 200 stopinj.
7. Pol ure pred obedom pretlačimo krompir in buče v pire, po potrebi dodamo mleko, začinimo z muškatnim oreščkom.
8. Za omako popražimo preostali nadev s sladkorjem, zalijemo z vinom in 10 minut kuhljamo. Prilijemo še 400 ml juhe.
9. Ko je gos pečena, odlijemo maščobo in jo dodamo omaki. Slednjo pretlačimo in ji po potrebi dodamo škrob in maslo.
10. Gos narežemo in ponudimo z omako in ohrovtom, ki smo ga na hitro pregreli na maslu.
Iz pečice
Svinjski zrezki pod zapečeno polento
Sestavine za 3 osebe:
200 g instantne polente
300 g svinjskih zrezkov
200 g gob
3 šalotke
2 stroka česna
1 por
1 žlica olja
100 ml paradižnikove kaše
100 ml suhega belega vina
sol, poper
60 g sira
1/2 šopka timijana
Priprava:
1. V 900 ml vrele slane vode skuhamo polento. Med kuhanjem večkrat premešamo.
2. Meso narežemo na trakove, gobe očistimo in narežemo na koščke. Por narežemo na obročke. Šalotke in česen olupimo ter oboje sesekljamo.
3. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo čebulo, česen in por. Dodamo gobe in meso. Zalijemo s paradižnikovo kašo in prilijemo vino. Solimo, popramo. Mešamo in kuhljamo 10 minut.
4. Meso potem stresemo v nepregorno posodo, vsebino prekrijemo s polento in potresemo z naribanim sirom.
5. V pečici pečemo od 15 do 20 minut na 200 stopinjah. Nazadnje potresemo z osmukanim timijanom.
Praznični obed
Račje prsi v ingverjevi omaki s kokosom
Sestavine za 4 osebe:
600 g račjih prsi (file)
1 kos ingverja
250 ml piščančje juhe
100 ml kokosovega mleka
sol, poper
2 žlici škroba
Za prilogo:
30 g riževih rezancev
2 korenčka
1 por
2 žlički olja
Priprava:
1. Riževe rezance prelijemo z vrelo vodo. Por očistimo, korenje ostrgamo ter oboje narežemo na trakove. Blanširamo minuto do dve v vreli slani vodi, splaknemo z mrzlo vodo, odcedimo.
2. Račje prsi splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Popečemo jih v ponvi, najprej na strani s kožo. Obrnemo in potem prestavimo v pekač in damo v pečico na 180 stopinj za 15 do 18 minut.
3. Iz pekača odlijemo odvečno maščobo. Ingver olupimo in nastrgamo ter na hitro popečemo, zalijemo z juho in omako od pečenja ter prilijemo še kokosovo mleko. Zavremo, solimo, popramo. Potresemo s škrobom in minuto kuhljamo, ves čas mešamo.
4. Na olju popražimo por in korenje. Riževe rezance pa z vilicami zvijemo v kroglice.
5. Račje prsi narežemo na rezine, postrežemo z omako, riževimi kroglicami in zelenjavo.
Na hitro
Špageti s sirom
Sestavine za 4 osebe:
250 g špagetov
sol
65 ml olja
50 g lešnikov v lističih
5 zrelih paradižnikov
2 stroka česna
½ žličke čilija v kosmičih
1 žlička paradižnikove mezge
1 šopek peteršilja
8 rezin sira
Priprava:
1. Lešnikove lističe popražimo na žlički olja. Solimo. Paradižnik narežemo na koščke. Česen olupimo in sesekljamo.
2. Prihranimo žlico olja, preostalo olje pa segrejemo in na njem popražimo česen in čili. Dodamo koščke paradižnika in paradižnikovo mezgo in tri minute kuhljamo. Solimo. Dodamo osmukan in sesekljan peteršilj.
3. V vreli slani vodi skuhamo špagete, odcedimo in zmešamo z omako. Potresemo z lešniki in obložimo z rezinami sira.
Nekaj novega
Lazanja iz lonca
Sestavine za 4 do 6 oseb:
2 čebuli
1 par pečenic (250 g)
3 žlice olja
200 g listov za lazanjo (iz hladilnika)
400 ml paradižnikov v koščkih
400 ml paradižnikovega soka
400 ml vode
5 žlic nastrganega parmezana
sol, poper
125 g mini kroglic mocarele
1 šopek bazilike
50 ml olja
Priprava:
1. Za lazanjo olupimo čebuli in ju sesekljamo. Pečenici odstranimo kožo in vsebino razdrobimo.
2. V loncu segrejemo olje in na njem popečemo pečenico in čebulo.
3. Liste za lazanjo natrgamo na drobne koščke in jih skupaj s paradižnikom, sokom in vodo dodamo v lonec. Vmešamo že žlico parmezana in zavremo. Solimo, popramo, nekaj minut kuhljamo in mešamo, potem pa lonec pokrijemo in na nizki temperaturi kuhljamo še 25 minut. Sploh prvih deset minut večkrat premešamo.
4. Na vrh razporedimo kroglice mocarele, potresemo s štirimi žlicami sira in kuhljamo še 5 minut.
5. Baziliki osmukamo liste in jih ukašimo z oljem. Solimo in pokapljamo po gotovi lazanji.
Izdatno
Pečen riž s piščancem, čebulo in papriko
Sestavine za 2 osebi:
125 g neoluščenega riža
150 g piščančjega fileja
1 žlička mlete sladke rdeče paprike
1 strok česna
1 bio limona
1 šopek mlade čebule
1 rumena paprika
1 rdeča paprika
3 žlice masla
1/2 žličke soli
poper
3 žlice sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Riž skuhamo in počakamo, da se popolnoma ohladi.
2. Piščančje prsi narežemo na koščke. Česen olupimo in sesekljamo. Česen, naribano limonino lupino polovice limone in papriko v prahu dodamo mesu in dobro premešamo.
3. Mlado čebulo in papriko očistimo in narežemo na koščke.
4. Žlico masla segrejemo v voku ali posodi s širokim dnom. Dve minuti pražimo koščke paprik, potem pa dodamo meso in čebulo ter pražimo še 5 minut. Stresemo iz posode.
5. Na dveh žlicah masla popražimo riž in dodamo mesno-zelenjavno mešanico. Solimo, popramo.
6. Potresemo s peteršiljem in nastrgano limonino lupino.
Nasvet
Riž skuhamo že dan prej, da bo res popolnoma hladen in ga bomo lažje pražili. Namesto riža lahko uporabimo bulgur.
Nekaj novega
Krompirjeve palačinke z limetinim maslom
Sestavine za 4 osebe:
250 g krompirja
200 g sveže ali 125 g zamrznjene špinače
2 mladi čebuli
3 jajca
150 ml mleka
50 g masla
50 g moke
1 zelen feferon
1 žlička kumine v prahu
sol, poper
Za limetino maslo:
2 limeti
70 g masla
1 strok česna
Priprava:
1. Za limetino maslo maslu dodamo nastrgano limetino lupino. Dodamo še sok dveh limet in pretlačen česen. Solimo, popramo. Maslo zavijemo v prozorno folijo in hranimo v hladilniku.
2. Za palačinke olupimo krompir, ga narežemo na koščke in skuhamo v slani vodi.
3. Svežo špinačo blanširamo, odcedimo in narežemo. Zamrznjeno odtajamo.
4. Krompir pretlačimo v pire, dodamo mu maslo in špinačo, mleko in jajca. Mešamo do gladkega in dodamo še moko.
5. Feferonu odstranimo semena in ga sesekljamo. Prav tako sesekljamo mlado čebulo. Oboje dodamo testu. Solimo, popramo, dodamo kumino.
6. Iz mase spečemo manjše palačinke in jih postrežemo z limetinim maslom.