Zanimivosti

Kako pravilno umijemo sadeže in plodove?

Mateja Bevk
10. 11. 2017, 11.01
Deli članek:

Običajno umivanje dostikrat ni učinkovito, zato vam predstavljamo temeljitejši način čiščenja sadja in zelenjave pred zaužitjem.

Revija Maja

Če kupujemo sadje in zelenjavo iz konvencionalne pridelave, so na sadežih in plodovih zagotovo tudi ostanki pesticidov, fungicidov in podobnih preparatov. A tudi živila iz ekološke pridelave so lahko obremenjena z okoljskimi izpušnimi plini, včasih tudi bakterijami. Običajno umivanje tako dostikrat ni učinkovito, zato vam predstavljamo temeljitejši način čiščenja sadja in zelenjave pred zaužitjem.

Ostanki kemikalij, bakterije, glivice in odtisi rok 

Najboljša rešitev je kupovanje sadja iz ekološke pridelave, s kmetije, ki je čim bolj oddaljena od prometne ceste ali industrijskega objekta. A tudi na bio sadje in zelenjavo se lahko »primejo« mikroorganizmi, na primer bakterije ali glivice, poleg tega tudi nikoli ne veste, koliko različnih rok je držalo pridelke, preden ste jih kupili. Samo z vodo se kmetijskih pesticidov in odtisov rok ne da sprati, uporabiti je treba primerno čistilno sredstvo za temeljito čiščenje.

Umijte tudi pred lupljenjem

Seveda je ena od možnosti tudi lupljenje. A četudi pred uporabo pridelek olupite, ga je priporočljivo prej umiti. Vzemimo na primer melono. Če jo režete, ne da bi jo prej umili, bo nož z zunanje lupine prenesel bakterije na notranje meso. Prej čisto sadno meso bo postalo idealno gojišče za mikrobe in bolezenske klice.

Čistilno sredstvo za pomivanje posode

Nekateri ljudje umivajo sadje in zelenjavo kar z običajnim sredstvom za pomivanje posode. Z njim resda lahko odstranimo mnogo pesticidov, vendar ne vseh. Tisti, ki ostanejo, so še vedno lahko škodljivi za telo in lahko povzročijo težave z želodcem ali črevesjem. Poleg tega sredstvo za pomivanje posode resnici na ljubo ni mišljeno za umivanje sadja in zelenjave, lahko se zgodi, da v sledeh ostane na lupini in ga vnesemo v telo, kjer zopet povzroči nevšečnosti.

Revija Maja

S krtačo?

Kaj pa krtača za pomivanje? Ta je dobra rešitev, a ne za vse vrste pridelkov. Kaj na primer storiti z mehkimi marelicami? Seveda jih ne bomo grobo drgnili s krtačo, saj bi sadež poškodovali. Če pa jih namakamo v vodi, izgubijo svojo aromo, dragocene vitamine in hrustljavo teksturo, strupeni pesticidi pa se jih še vedno vsaj delno držijo.

Doma narejeno čistilo

V supermarketih lahko kupite specialno čistilo za umivanje sadja in zelenjave, vendar je veliko preprosteje in ceneje, če ga izdelate kar sami doma. Je enako učinkovito kot kupljeno, stane pa veliko manj, saj imate sestavine zanj zagotovo že doma. S takšnim čistilom poškropite sadeže, solato, zelenjavo, počakajte nekaj minut, da učinkuje, nato pa pridelke samo še sperite pod tekočo vodo.

Umijte tik pred uporabo

Živila umijte tik pred uporabo, sicer bodo hitreje zgnila, saj s čiščenjem ne odstranite le umazanije, pač pa tudi naravni zaščitni film pridelka. Umijte pa tudi tisto sadje in zelenjavo, ki je v trgovini že pripravljeno za takojšnjo uporabo, na primer solatne mešanice. Zlasti v zaprti plastični embalaži se namreč bakterije in glive veselo razmnožujejo.

Revija Maja

1. recept
20 kapljic izvlečka grenivke
1 jedilna žlica pecilnega praška
1 skodelica belega kisa
1 skodelica vode
1 nova plastenka z nastavkom za prašenje

2. recept
1 jedilna žlica limoninega soka
1 jedilna žlica belega kisa
1 skodelica vode
1 nova plastenka z nastavkom za pršenje

Pozor: Ko pecilni prašek in kis zmešate skupaj, se izdatno peni. Zato mešajte sestavine previdno, počasi in temeljito. Z mešanico nato napolnite stekleničko. S čistilom poškropite sadje ali zelenjavo, počakajte od 5 do 10 minut in nato sperite z vodo. Obe domači čistili naredite v taki količini, da ju boste lahko porabili v 4 do 6 tednih.