Zanimivosti

Ali je boljši beli ali sladki krompir?

Janja Grativa
2. 11. 2017, 20.30
Deli članek:

V čem se gomolji razlikujejo in odlikujejo ter kako jih je najbolje pripraviti?

Revija Maja

Ne tako davno dileme, ali je boljši beli ali sladki krompir, Slovenci še nismo poznali. Sinonim za krompir je bil čudovito beli in dobri Igor, ki je sladek in neužiten postal takrat, ko je nesrečno zmrznil. Igorja ni več, v trgovinah prevladujejo rumene sorte krompirja, zraven pa se v svoji oranžni obleki šopiri sladki krompir, za mnoge še vedno eksotika.

O tem, kateri je boljši, ne bomo razpravljali, ker je to stvar okusa. Katerega imamo raje, najbrž ni treba posebej poudarjati. V čem se gomolji razlikujejo in odlikujejo ter kako ju je najbolje pripraviti, pa velja raziskati.

BELI KROMPIR
Osebna izkaznica
100 g belega krompirja vsebuje:
86 kcal
2 g B
0,1 g M
17 g OH
2,2 g vlaknin

Krompir je gomolj rastline, ki spominja na zelje, spada pa v družino razhudnikov. V naših krajih pridelujejo približno 130 sort krompirja. Krompir je odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov. Običajna porcija tehta 200 g.

Mladi gomolji vsebujejo več sladkorja, vitamina C in vode, stari krompir pa več škroba.
V posodo vlijemo mešanico vode in soli v razmerju 1 : 10. Vanjo položimo krompir: če plava, ga uporabimo za solato, če potone, pa za pečenje ali pire.

Na splošno velja, da so čvrste sorte primerne za solate, za pečenje, za kuhan krompir v oblicah, za slan krompir ter za ocvrtke in cmoke, pripravljene iz surovega krompirja. Mokaste sorte pa so primerne za priloge k zelenjavnim jedem in omakam, za pireje, za juhe in jedi iz krompirjevega testa.

Kadar želimo, da kuhan krompir nekaj časa ostane vroč, vstavimo med krompir in pokrov kuhinjsko krpo, da posrka paro.

Krompir kuhamo pri nizki temperaturi v slani vodi. Vodi lahko dodamo vejico mete in tako izboljšamo aromo. Kuhan krompir dobro vpija omake in začimbe.

Dober pečen krompir ima zlato rumeno zapečeno zunanjost in sočno notranjost. To dosežemo tako, da krompirju med pečenjem po malem prilivamo vročo čisto govejo juho ali vodo. Krompir prve pol ure pečemo pokritega, nato ga posolimo in odkritega spečemo do mehkega.

BREZ GLUTENA, VEGI
Porcija vsebuje
300 kcal
6 g B
18 g M
27 g OH
Krompirjeva juha
Sestavine za 4 osebe:
800 g krompirja
2 čebuli
1 por
50 g masla
1 l mesne juhe
100 ml smetane
sol, poper
½ žličke majarona

Priprava:
1. Krompir olupimo, umijemo in narežemo na koščke. Čebulo olupimo in sesekljamo. Por umijemo in narežemo na obročke.
2. Na maslu popražimo čebulo in por, dodamo krompir in zalijemo z juho. Kuhamo 20 minut.
3. Juho ukašimo s paličnim mešalnikom. Dodamo smetano, solimo, popramo in vmešamo majaron.

VEGI
Porcija vsebuje
791 kcal
15,7 g B
48 g M
72 g OH
Njoki z gobami
Sestavine za 4 osebe:
800 g krompirja
1 bio limona
30 g masla
muškatni orešček
sol
2 rumenjaka
70 g pšeničnega zdroba
25 g moke
25 g škroba

Za omako:
300 g mešanih gob
160 g zeliščnega masla
sol, poper
muškatni orešček
60 g nastrganega parmezana

Priprava:
1. Neolupljen krompir položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo od 60 do 70 minut na 160 stopinjah.
2. Nastrgamo limonino lupino. Pečen krompir še topel olupimo in pretlačimo.
3. V ponvi segrejemo maslo, dodamo muškatni orešček in dve žlički soli. Krompir, maslo, limonino lupino, rumenjaka, zdrob, moko in škrob zgnetemo v gladko testo.
4. Testo razdelimo na štiri dele. Vsak del razvaljamo v 30 cm dolg in 1,5 cm široki svaljek ter ga razrežemo na 2 cm velike njoke.
5. Njoke skuhamo v slani vodi. Kuhani so, ko priplavajo na površje, to je približno v dveh minutah.
6. Za omako gobe na drobno zrežemo in jih prepražimo na zeliščnem maslu.
7. Dodamo kuhane njoke in dobro pregrejemo. Popramo, začinimo z muškatnim oreščkom. Na krožniku njoke potresemo s parmezanom.

Revija Maja

BREZ GLUTENA, VEGI, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
353 kcal
21 g B
13 g M
34 g OH
Pečen krompir z jogurtovim nadevom
Sestavine za 4 osebe:
4 veliki krompirji (po 300 g)
3 v trdo kuhana jajca
1 šopek kreše
250 g puste skute
150 g jogurta
2 surovi rdeči pesi
1 jabolko
1 drobna čebula
2 žlici repičnega olja
2 žlici jabolčnega kisa
1 žlička medu
1 žlička sesekljanih oreščkov
sol, poper

Priprava:
1. Krompir pol ure kuhamo v vreli vodi, potem pa ga osušimo, vsak gomolj posebej zavijemo v folijo in v pečici pečemo še 20 minut na 200 stopinjah.
2. Jajca olupimo in na drobno zrežemo. Krešo pristrižemo. Zmešamo skuto z jogurtom, dodamo krešo in nadev solimo in popramo.
3. Peso in čebulo olupimo. Jabolko dobro umijemo. Vse naribamo za solato.
4. Za preliv zmešamo olje, med in kis, solimo in popramo ter prelijemo čez solato. Potresemo z oreščki.
5. Folijo, v kateri je pečen krompir, razgrnemo. V gomolje na vrh križno zarežemo in v odprtino naložimo jajčno zmes. Ponudimo s solato.

Revija Maja


SLADKI KROMPIR
Osebna izkaznica
100 g sladkega krompirja vsebuje:
85 kcal
1,6 g B
0,1 g M
20 g OH
3 g vlaknin

Sladki krompir je po vsebnosti osnovnih hranil skorajda enak belemu krompirju. Le malenkost ga prekaša po številu kalorij in ogljikovih hidratov. Kljub temu nista botanično prav nič povezana - navadni krompir spada med razhudnike, sladki krompir pa je navaden slak.

Če ga jemo kuhanega, neolupljenega, ima zelo nizek glikemični indeks (GI). Če ga skuhamo brez olupka, se mu GI rahlo zviša in sega do 66. Zato je zelo primeren za prehrano sladkornih bolnikov. V nasprotju z belim krompirjem, ki ima pečen GI 95, pretlačen v pire pa GI 80.

Gomolji niso okrogli kot pri navadnem krompirju, temveč so na sredini zadebeljeni in na konceh zašiljeni.

Okus sladkega krompirja je sladek in spominja na kostanj. Lahko ga kuhamo, pečemo, pražimo, jemo pa lahko tudi surovega. Zelo primeren je tudi za pripravo sladic. V receptih lahko navaden krompir in jabolka zlahka zamenjamo s sladkim krompirjem.

Zelo dobro se okus sladkega krompirja v sladicah ujema s pomarančnim sokom in nastrgano pomarančno lupino, rumom, ingverjem, rjavim sladkorjem, rozinami.

Cele, neolupljene kuhane gomolje sladkega krompirja lahko celo zamrzujemo. Zavijemo jih v folijo, položimo v plastično vrečko in damo v zamrzovalnik.

BREZ GLUTENA, MANJ MAŠČOB, VEGI
Porcija vsebuje
466 kcal
7 g B
16 g M
67 g OH
Krompirjeva juha
Sestavine za 4 osebe:
1 kg sladkega krompirja
1 čebula
1 žlica olivnega olja
1 žlica karija v prahu
1 noževa konica kajenskega popra
1 l zelenjavne juhe
2 mesnata paradižnika
250 ml smetane

Priprava:
1. Sladki krompir olupimo in narežemo na večje kose. Čebulo olupimo in sesekljamo.
2. V ponvi segrejemo olje in popražimo čebulo in krompir. Potresemo s karijem in kajenskim poprom, zalijemo z juho. Zavremo in potem počasi kuhljamo še 10 minut.
3. Medtem na koščke narežemo paradižnik.
4. Juho ukašimo in vmešamo polovico smetane. Premešamo, nalijemo v krožnike, potem pa dodamo preostalo smetano in paradižnik.

MANJ MAŠČOB, VEGI
Porcija vsebuje
466 kcal
13,1 g B
13,8 g M
70,7 g OH
Njoki s paradižnikom
Sestavine za 4 osebe:
600 g sladkega krompirja
250 g češnjevih paradižnikov
1 šopek rukole
30 g parmezana
20 g pistacij
sol, poper
1 jajce
175 g moke
2 žlici olivnega olja

Priprava:
1. Sladki krompir kuhamo v vodi 20 minut. Vodo odcedimo, krompir pa še topel olupimo. Pretlačimo ga v pire in od 10 do 15 minut počakamo, da se ohladi.
2. Paradižnike razpolovimo. Rukolo umijemo. Parmezan nastrgamo in pistacije na grobo sesekljamo.
3. Pire potresemo z žličko soli, dodamo jajce, moko in dobro premešamo. Na pomokani delovni površini zvaljamo v dolg zvitek, premera 2 cm, in ga narežemo na 1,5 cm kratke njoke. Po želji jih z vilicami rahlo potlačimo.
4. Njoke skuhamo v vreli slani vodi. Ko splavajo na površino, so kuhani. Poberemo jih s penovko in odložimo na kuhinjsko brisačo.
5. V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo njoke. Dodamo paradižnike, solimo, popramo in postrežemo z rukolo, parmezanom in pistacijami.

BREZ GLUTENA, BREZ LAKTOZE, MANJ MAŠČOB, VEGI, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
361 kcal
5,2 g B
6 g M
67,5 g OH
Pečen krompir s paradižnikovo salso
Sestavine za 4 osebe:
4 sladki krompirji (po 250 g)
2 bio limeti
1 feferon
20 g ingverja
2 žlici medu
6 paradižnikov v grozdu
1 strok česna
1 šopek peteršilja
1 žlica olivnega olja
sol, poper

Priprava:
1. Sladki krompir 10 minut kuhamo v vreli vodi. Medtem limeti iztisnemo sok in nastrgamo lupino. Feferon razpolovimo, odstranimo semena in narežemo na koščke. Za marinado zmešamo limetin sok, nariban ingver, feferone in žlico medu.
2. Krompir odcedimo, po dolgem razpolovimo (ne povsem) in vmes namažemo z marinado. Gomolj zavijemo v folijo in pečemo pol ure na 200 stopinjah.
3. Medtem paradižnik narežemo na koščke. Česen olupimo in sesekljamo, peteršilj osmukamo in sesekljamo.
4. Limetino lupinico, paradižnik, česen, olivno olje, žlico medu in peteršilj zmešamo v salso in ponudimo s pečenim krompirjem.