Zanimivosti

Jesen v kuhinji: Zanimive jedi s čebulo

Maja Poljšak, Maja
30. 10. 2017, 16.00
Deli članek:

Eden od jesenskih pridelkov, ki v tem času romajo v shrambe, je tudi čebula. Uporabljamo jo pri pripravi skoraj vsake zelenjavne ali mesne jedi. Brez nje si ne moremo predstavljati dobrega golaža, praženega krompirja ali francoske čebulne juhe, niti okusne rižote, lahko pa jo uporabimo še za mnoge druge jedi.

Andrej Križ

Za vas smo pripravili čudovito uporaben recept za vse ljubitelje piščanca.

Piščanec v solati s čebulo in grozdjem

Sestavine za 4 osebe:
2 piščančja fileja
2 ptujski ali rdeči čebuli
1 večji grozd
sol in poper
4 žlice olivnega olja
3 ali 4 žlice belega vinskega ali jabolčnega kisa

Priprava:

1. Piščančja fileja solimo in popramo ter ju v posodi na dveh žlicah olja zlato popečemo. Obrnemo, prilijemo 100 ml vroče vode in pokrito pečemo še približno 20 minut. Pečena fileja pustimo, da se popolnoma ohladita.

2. Čebulo olupimo in narežemo, v ponvi na dveh žlicah olja jo na hitro prepražimo, da se samo malo zmehča, nato prilijemo 100 ml vode, solimo in popramo. Ko voda skoraj povre, dodamo kis in grozdne jagode, odstavimo in pustimo, da se ohladi. Namesto grozdja lahko dodamo koščke jabolk ali hrušk.

3. Ohlajeno meso narežemo na tanke rezine, dodamo čebulo z grozdjem, premešamo in pustimo še malo počivati, da se okusi prepojijo. Tako pripravljeno solato lahko v zaprti posodi v hladilniku hranimo dva dni.