JED SEZONE
Jesenska zelenjavna pita
Sestavine za 6 kosov oziroma pekač s premerom 28 cm:
250 g moke
120 g masla
1 sladki krompir
1 korenček
1 rdeča čebula
1 manjša zelena bučka
1 manjša rdeča in 1 manjša rumena paprika
60 g posušenih paradižnikov
2 žlički svežih timijanovih listkov
2 žlički olivnega olja
sol in poper
200 ml bešamelne omake
2 rumenjaka
50 g naribanega poltrdega sira
Priprava:
1. Pečico ogrejemo na 175 stopinj, plitev pekač za pito namažemo z maslom in ga posujemo z moko. Iz moke, na kockice narezane maščobe, ščepa soli in treh žlic mlačne vode pripravimo testo za pito, na pomokani delovni površini ga zvaljamo in položimo v pekač. Z vilicami testo večkrat prebodemo, pekač damo v ogreto pečico in pečemo 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
2. Sladki krompir, čebulo in korenček olupimo in narežemo na rezine, bučko po dolžini prerežemo in prav tako narežemo na rezine. Papriko očistimo in narežemo na trakce, posušene paradižnike in timijan sesekljamo. Vse zmešamo z oljem, solimo in popramo.
3. Zelenjavo stresemo na polpečeno testo. Bešamelno omako in rumenjaka zmešamo, prelijemo po zelenjavi in nazadnje vse potresemo z naribanim sirom. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 175 stopinj, in pečemo od 35 do 40 minut.