Zanimivosti

Rezanci s sladkim zeljem

Maja Poljšak, Maja
23. 10. 2017, 15.00
Deli članek:

Jed iz babičine kuhinje!

Sestavine za 4 osebe:

  • 300 g širokih rezancev
  • 1 čebula
  • 120 g na kockice narezanega kmečkega pršuta
  • 1 žlica masla ali olja
  • 500 g zelja
  • 2 žlici sladkorja
  • 4 žlice belega vina
  • 1 ščep mlete kumine
  • 1 posodica čiste zelenjavne jušne osnove

Priprava:

  1. V loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin. Čebulo olupimo in na drobno zrežemo, zelje naribamo ali na tenko narežemo. V visoki ponvi na maslu ali olju popražimo čebulo in pršut. Ko čebula postekleni, vendar ne sme porumeneti, dodamo sladkor in počakamo, da ta karamelizira, nato dodamo še zelje.
  2. Mešamo in pražimo kakšno minuto, da se zelje malo zmehča, nato poškropimo z vinom in potresemo s kumino, malo kasneje prilijemo 250 ml vroče vode in dodamo čisto jušno osnovo ter pokrito dušimo 15 minut, da se zelje zmehča.
  3. Ko voda zavre, jo solimo, v krop stresemo rezance in jih skuhamo tako, da so pod zobmi še čvrsti. Ko so rezanci kuhani, jih odcedimo in stresemo k zelju, premešamo, še malo pregrejemo, da se okusi prepojijo, in postrežemo.