Sestavine za 4 osebe:
- 300 g širokih rezancev
- 1 čebula
- 120 g na kockice narezanega kmečkega pršuta
- 1 žlica masla ali olja
- 500 g zelja
- 2 žlici sladkorja
- 4 žlice belega vina
- 1 ščep mlete kumine
- 1 posodica čiste zelenjavne jušne osnove
Priprava:
- V loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin. Čebulo olupimo in na drobno zrežemo, zelje naribamo ali na tenko narežemo. V visoki ponvi na maslu ali olju popražimo čebulo in pršut. Ko čebula postekleni, vendar ne sme porumeneti, dodamo sladkor in počakamo, da ta karamelizira, nato dodamo še zelje.
- Mešamo in pražimo kakšno minuto, da se zelje malo zmehča, nato poškropimo z vinom in potresemo s kumino, malo kasneje prilijemo 250 ml vroče vode in dodamo čisto jušno osnovo ter pokrito dušimo 15 minut, da se zelje zmehča.
- Ko voda zavre, jo solimo, v krop stresemo rezance in jih skuhamo tako, da so pod zobmi še čvrsti. Ko so rezanci kuhani, jih odcedimo in stresemo k zelju, premešamo, še malo pregrejemo, da se okusi prepojijo, in postrežemo.