Zanimivosti

Kvašena pletenica z dišavnicami

Zvonka Labernik, Ženska
22. 10. 2017, 09.00
Deli članek:

Tale kruh lahko pripravimo vnaprej, že prejšnji dan, in si ga privoščimo za zajtrk, malico ali ga ponudimo kot prigrizek, ko pridejo gosti.

Za nadev uporabimo kombinacijo različnih svežih dišavnic ali le ene – tiste, ki jo imamo najrajši.

Sestavine za testo:

  • 500 g pšenične moke,
  • 2 žlički soli,
  • 2,5 g svežega kvasa,
  • 1 žlička sladkorja,
  • 100 ml toplega mleka,
  • 100 ml olivnega olja,
  • 100 ml mlačne vode,

za nadev:

  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlica sesekljanega svežega origana,
  • 1 žlica sesekljane sveže bazilike,
  • 1 žlička listkov svežega timijana,
  • 1 žlica sesekljanega svežega rožmarina,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 1 žlička soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • olivno olje za namastitev pekača,
  • 1 jajčni rumenjak,
  • 2 žlici mleka.

Priprava:

  1. V skledo presejemo moko, ob stran nasujemo sol in na sredini naredimo jamico. Posebej zmešamo kvas, 1 žlico moke, sladkor in 4 žlice mleka ter mešanico zlijemo na moko. Pustimo 10 minut, da kvasni nastavek vzhaja. Vzhajani kvas zmešamo z moko, prilijemo olivno olje, preostalo mleko in vodo ter ugnetemo testo. Na toplem ga vzhajamo 1 uro. Testo ponovno pregnetemo in vzhajamo še 1 uro.
  2. Medtem sesekljane dišavnice zmešamo s soljo, poprom in 1 žlico olivnega olja.
  3. Vzhajano testo razvaljamo na debelino ½ cm, pokapamo s preostalim olivnim oljem in premažemo z mešanico dišavnic. Testo zvijemo v štrukelj in ga vzdolžno prerežemo na pol, da dobimo dva svitka. Prepletemo ju v kito in jo na obeh koncih stisnemo. Pletenico položimo v namaščen pekač in vzhajamo še 20 minut.
  4. Pečico segrejemo na 200 °C. Pletenico premažemo z mešanico rumenjaka in mleka ter jo pečemo 40 minut.