Za nadev uporabimo kombinacijo različnih svežih dišavnic ali le ene – tiste, ki jo imamo najrajši.
Sestavine za testo:
- 500 g pšenične moke,
- 2 žlički soli,
- 2,5 g svežega kvasa,
- 1 žlička sladkorja,
- 100 ml toplega mleka,
- 100 ml olivnega olja,
- 100 ml mlačne vode,
za nadev:
- 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja,
- 1 žlica sesekljanega svežega origana,
- 1 žlica sesekljane sveže bazilike,
- 1 žlička listkov svežega timijana,
- 1 žlica sesekljanega svežega rožmarina,
- 2 žlici olivnega olja,
- 1 žlička soli,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- olivno olje za namastitev pekača,
- 1 jajčni rumenjak,
- 2 žlici mleka.
Priprava:
- V skledo presejemo moko, ob stran nasujemo sol in na sredini naredimo jamico. Posebej zmešamo kvas, 1 žlico moke, sladkor in 4 žlice mleka ter mešanico zlijemo na moko. Pustimo 10 minut, da kvasni nastavek vzhaja. Vzhajani kvas zmešamo z moko, prilijemo olivno olje, preostalo mleko in vodo ter ugnetemo testo. Na toplem ga vzhajamo 1 uro. Testo ponovno pregnetemo in vzhajamo še 1 uro.
- Medtem sesekljane dišavnice zmešamo s soljo, poprom in 1 žlico olivnega olja.
- Vzhajano testo razvaljamo na debelino ½ cm, pokapamo s preostalim olivnim oljem in premažemo z mešanico dišavnic. Testo zvijemo v štrukelj in ga vzdolžno prerežemo na pol, da dobimo dva svitka. Prepletemo ju v kito in jo na obeh koncih stisnemo. Pletenico položimo v namaščen pekač in vzhajamo še 20 minut.
- Pečico segrejemo na 200 °C. Pletenico premažemo z mešanico rumenjaka in mleka ter jo pečemo 40 minut.