Zanimivosti

Posladkajmo se ob koncu tedna

Mateja A. Hrastar, Zarja
21. 10. 2017, 15.00
Deli članek:

Jabolčna torta z mandlji in karamelno kremo.

Otožnost zaradi odhajajočega poletja lahko preženemo preprosto in učinkovito s torto z nadevom iz pravkar dozorelih jabolk. Vonj po cimetu bo povzročil, da bomo ob vsakem koščku torte predli od zadovoljstva in se veselili jeseni.

Torta ni zahtevna za pripravo in zanjo je potrebnih le nekaj osnovnih sestavin, ki so vedno pri roki. A ko je izdelana in se z nje cedi karamelni preliv, je videti prava mojstrovina.

Sestavine za biskvitno plast:

  • 200 g moke,
  • 75 g masla,
  • 100 g sladkorja,
  • 1 jajce,
  • 100 g mleka,
  • 16 g pecilnega praška,
  • vaniljeva aroma,
  • žlička soli;

jabolčna plast:

  • 1 kg jabolk,
  • 30 g masla,
  • 3 žlice rjavega sladkorja,
  • naribana lupinica 1 limone,
  • 2 žlički cimeta;

kremna plast:

  • 300 ml sladke smetane,
  • 60 g sladkorja v prahu,
  • 7 g želatine v listkih;

karamelni preliv in posip:

  • 100 g sladkorja,
  • 150 ml vode,
  • 100 ml sladke smetane,
  • 30 g masla,
  • ščepec soli,
  • žlička vaniljeve arome,
  • 60 g mandljev.

Priprava:

  1. Maslo, sladkor, vaniljo, sol in rumenjak zmešamo v gladko kremo. Po žlicah med mešanjem dodajamo moko, pecilni prašek in mleko. Iz beljaka stepemo sneg, ki ga zamešamo v testo. Okrogel pekač s snemljivim obodom obložimo s papirjem za peko, biskvit pečemo 30 minut pri temperaturi 180 stopinj. Vzamemo ga iz pekača, ga ohladimo na mrežici, z nožem izravnamo zgornjo plast in biskvit znova damo v pekač.
  2. Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine, na maslu jih popražimo v ponvi. Primešamo cimet, sladkor in naribano limonovo lupinico, nato jih preložimo na biskvit v pekaču in poravnamo.
  3. Naredimo kremno plast: želatino namočimo v skodelici hladne vode. V posodi segrejemo smetano, primešamo sladkor in segrevamo, a pazimo, da smetana ne zavre. Liste želatine ožmemo, damo jo v smetano in mešamo, da se raztopi. Kremo prelijemo na jabolčno plast. Torto za dve uri postavimo v hladilnik in previdno odstranimo obod.
  4. Vodo in sladkor raztopimo v posodi, ki jo pristavimo na štedilnik in počasi segrevamo, a ne mešamo, dokler tekočina ne zabrbota in sladkor ne porumeni (od 8 do 10 minut). Šele nato kremi med mešanjem primešamo sladko smetano. Karamelno kremo prelijemo po torti in jo okrasimo s celimi ali nasekljanimi mandlji.