Zanimivosti

Italijanska pita z mlado blitvo »erbazzone«

Maja Poljšak, Maja
17. 10. 2017, 15.00
Deli članek:

Še tople zelenjavne pite so odlične kot začetna jed nedeljskega kosila.

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g mlade blitve
  • 325 g moke
  • 150 g masla ali margarine
  • 80 g nastrganega parmezana
  • 1 drobno jajce za testo in 1 za nadev
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 sesekljan strok česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper

Priprava:

  1. Blitvo v slanem kropu blanširamo 3 minute, nato jo dobro odcedimo. Testo pripravimo, kot je opisano v prvem receptu: iz moke, kavne žličke soli, na kockice narezanega masla ali margarine in stepenega jajca, ki smo mu primešali žlico mlačne vode.
  2. Testo na pomokani delovni površini zvaljamo v dva kroga ali pravokotnika (odvisno od oblike pekača); od teh naj bo eden v velikosti pekača in drugi malo večji. Pekač namažemo z maslom in posujemo z moko in vanj položimo večji kos testa.
  3. Odcejeno in malo ohlajeno blitvo stisnemo med dlanmi, da izcedimo vso tekočino, nato jo na grobo nasekljamo. V posodi segrejemo olje, dodamo sesekljan česen in blitvo, solimo in popramo ter mešamo in dušimo toliko časa, da tekočina povre.
  4. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Testo v pekaču potresemo z dvema žlicama parmezana. Ko se blitva malo ohladi, primešamo stepeno jajce in preostali parmezan. Nadev stresemo v pekač in ga pokrijemo z manjšim kosom testa, robove pa zatisnemo.
  5. Iz ostankov testa izrežemo okraske v obliki listov in jih položimo na vrh. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 40 minut. Pito ponudimo še toplo ali mlačno.