Sestavine za 4 osebe:
- 800 g mlade blitve
- 325 g moke
- 150 g masla ali margarine
- 80 g nastrganega parmezana
- 1 drobno jajce za testo in 1 za nadev
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 sesekljan strok česna
- 2 žlici olivnega olja
- sol in poper
Priprava:
- Blitvo v slanem kropu blanširamo 3 minute, nato jo dobro odcedimo. Testo pripravimo, kot je opisano v prvem receptu: iz moke, kavne žličke soli, na kockice narezanega masla ali margarine in stepenega jajca, ki smo mu primešali žlico mlačne vode.
- Testo na pomokani delovni površini zvaljamo v dva kroga ali pravokotnika (odvisno od oblike pekača); od teh naj bo eden v velikosti pekača in drugi malo večji. Pekač namažemo z maslom in posujemo z moko in vanj položimo večji kos testa.
- Odcejeno in malo ohlajeno blitvo stisnemo med dlanmi, da izcedimo vso tekočino, nato jo na grobo nasekljamo. V posodi segrejemo olje, dodamo sesekljan česen in blitvo, solimo in popramo ter mešamo in dušimo toliko časa, da tekočina povre.
- Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Testo v pekaču potresemo z dvema žlicama parmezana. Ko se blitva malo ohladi, primešamo stepeno jajce in preostali parmezan. Nadev stresemo v pekač in ga pokrijemo z manjšim kosom testa, robove pa zatisnemo.
- Iz ostankov testa izrežemo okraske v obliki listov in jih položimo na vrh. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 40 minut. Pito ponudimo še toplo ali mlačno.