Zanimivosti

Solata iz popečene buče s česnovim prelivom

Katja Kmet, Zarja
11. 10. 2017, 15.24
Deli članek:

Pripravljamo bogate zelenjavne solate iz svežih, pa tudi kuhanih sestavin.

Sestavine:

  • 1 manjša maslena buča
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 pesti rukole
  • dvakrat po 125 g mocarele

za preliv:

  • 2 na tanko narezana česnova stroka
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici sesekljanih metinih listov.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Bučo olupimo, očistimo in narežemo na 3 cm velike kose, ki jih zložimo na pomaščen pekač. Bučo pokapljamo z žlico olja, solimo in popramo. Pekač postavimo v vročo pečico in pečemo bučo 25 minut oziroma toliko, da je zlato zapečena. Medtem ko se buča peče, pripravimo preliv. V majhni ponvi segrejemo preostanek olja, dodamo na tanko narezan česen in ga na šibkem ognju pražimo, da se zlato obarva. Odstavimo, v ponev pa prilijemo kis in dodamo med. Znova pristavimo in med mešanjem z metlico segrevamo, da postane preliv sirupast. Odstavimo. Na 4 krožnike porazdelimo oprano in odcejeno rukolo ter na koščke natrgano mocarelo. Solatnemu prelivu primešamo sesekljane liste mete. Na posteljico iz rukole položimo pečene kose buče, vse skupaj pa pokapljamo s solatnim prelivom.