Triki za pripravo

Jesenska radost: Okusen tako surov kot pečen in kuhan

zf
11. 10. 2017, 07.00
Deli članek:

Prišel je čas, ko bomo nabiranje gob počasi zamenjali z nabiranjem kostanjev, ki jih že najdemo na tleh, ovite v ježkovo lupino. Pa znate pripraviti kostanj, ki je tako dober kot tisti, ki ga kupite na ulici?

Profimedia
Pred pripravo kostanja vedno zarežite v njegovo kožico in preprečite eksplozije.

Da bo kostanj tako dober ali še boljši kot tisti, ki ga kupite na ulici, in da se bo olupil tako, kot je treba, vam v nadaljevanju razkrivamo nekaj napotkov za nabiranje, pripravo in shranjevanje.

Pozorni že pri nabiranju

Že v gozdu bodite pozorni na to, kakšen kostanj nabirate. Naberite takega, ki je čim debelejši in brez drobnih luknjic. Tak vam sporoča, da ima veliko mesa pod tanko lupino, da je meso zdravo in v njem ni črvov.

Dreamstime
Surov kostanj je odličen prigrizek, uporabite ga lahko tudi pri pripravi namazov in omak.

Hranjenje

Kuhan kostanj je veliko bolj uporaben od pečenega. Iz njega lahko pripravimo sladke jedi, ga dodamo v juho, pire, rižoto, uporabimo kot nadev … 

Kostanj vedno hranite na hladnem. Priporoča se, da ga hranite v kleti, če pa imate prostor v hladilniku, ga brez slabe vesti shranite v predel za zelenjavo. Nič ne bo narobe, če boste kostanj shranili tudi v zamrzovalniku. Zamrznjen kostanj bo načeloma še slajši od nabranega. Uporabljate pa ga lahko vse leto – za pripravo juh, prikuh, tort in za obujanje spominov na pisano jesen.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Peka na odprtem

Gre skorajda za obred jeseni. Še vedno pa velja to, kar so govorile babice – v vsak kostanj je treba zarezati. Ni treba, da so rezi veliki, pomembno je, da prerežete lupino, s čimer preprečite morebitne eksplozije, ki se med pečenjem rade pojavijo. Če pečete na odprtem ognju, potrebujete posodo, ki ima na dnu luknje, obenem pa je dovolj visoka, da lahko kostanj med peko vsake toliko premešate. Ko je pečen, ga ovijte v debelo bombažno krpo, ki bo zadržala toploto in poskrbela za lažje lupljenje.

Dreamstime
Kostanje po pekaču razporedite tako, da se ne dotikajo med seboj, in jih pri 220 stopinjah pecite 20 minut.

Peka v pečici

 Kostanj lahko uživate tudi surov, saj je prav tako okusen kot pečen ali kuhan, le lupino mu odstranite. Iz njega lahko pripravite tudi razne namaze, z njim okrasite kanapeje ali ga ponudite kot prigrizek.

Velja enako pravilo kot pri kuhanju in pečenju na odprtem. Kostanji morajo biti zarezani. Pečico segrejte na 220 stopinj, kostanje pa razporedite po pekaču tako, da se ne dotikajo. Pečeni bodo po 20 minutah, vmes pa jih ne pozabite premešati.

Priprava v mikrovalovni pečici

Ja, tudi to je mogoče. V mikrovalovni pečici lahko pripravite kuhane kostanje. V plastično posodo nalijte toliko vode, da se v njej namakajo vsi kostanji (biti morajo zarezani). Posodo pokrijte s papirnato brisačo in kuhajte tri minute na najvišji stopnji. Pa dober tek!

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025