Zanimivosti

Jesenska zeljna solata

Katja Kmet, Zarja
9. 10. 2017, 15.00
Deli članek:

Jesenske solate niso le priloga, ampak predvsem samostojna jed.

Sestavine:

  • pest mešanih semen (bučna, sončnična, lanena)
  • brizg sojine omake
  • 4 žlice jogurta
  • 2 žlici pikantne gorčice
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 1 gomolj zelene
  • 3 korenčki
  • pol glave rdečega zelja
  • 2 kiselkasti jabolki.

Na srednje močnem ognju segrejemo teflonsko ponev in v njej počasi pražimo semena, da začnejo rumeneti. Dodamo kanec sojine omake, pretresemo ponev, da se vse pomeša, nato preložimo semena na krožnik, da počakajo. Zelo na tanko naribamo zelje. Olupljeno zeleno narežemo na tanke rezine, te pa na tanke rezance. (Ali pa zeleno naribamo.) Tudi korenčke olupimo in narežemo na tanke pramene ali pa jih naribamo. Jabolki narežemo na četrtine, peščišče odstranimo, četrtine pa narežemo na tanke rezine. Zmešamo jogurt, majonezo, gorčico in peteršilj. V skledo damo zelje, jabolka, korenje in zeleno. Zabelimo s solatnim prelivom, premešamo in začinimo po okusu. Potresemo s prepraženimi semeni in postrežemo.