Zanimivosti

Vloženi češnjevi paradižniki

Revija Maja
8. 10. 2017, 09.00
Deli članek:

Želimo jih uživati še dolgo v pozno jesen in zimo, kar nam omogoča enostaven postopek vlaganja v kisu.

Sestavine za 2 kozarca po 600 ml:

  • 750 g češnjevih paradižnikov (različnih vrst)
  • 150 ml vode
  • 150 ml belega vina
  • 300 ml belega vinskega kisa
  • 60 g sladkorja
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica gorčičnih semen
  • 1 žlička belih in črnih poprovih zrn
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička morske soli
  • 1 majhna rdeča čebula

Priprava:

  1. Čebulo olupimo in narežemo na obročke. Česen razpolovimo.
  2. Paradižnike splaknemo s toplo vodo in jih položimo v sterilizirana steklena kozarca za vlaganje.
  3. Vse ostale sestavine zavremo, dodamo čebulne obročke in še enkrat zavremo. Še vrelo tekočino vlijemo v kozarce ter enakomerno razdelimo čebulo in česen.
  4. Paradižniki morajo biti popolnoma prekriti s tekočino. Kozarca takoj zapremo in počakamo, da se vsebina ohladi.
  5. Počakamo 2-3 tedne, da so pripravljeni za uživanje. Če jih hranimo na hladnem, bodo zdržali 4-6 mesecev.

Majin nasvet

V kisu lahko shranjujemo tudi drugo zelenjavo, na primer stročji fižol ali cvetačo. Ne pozabimo pa, da moramo večino zelenjave pred vlaganjem skuhati.