Raziskave dokazujejo, da lahko s pomočjo rastlinskih proteinov odvečni kilogrami izginjajo skoraj dobesedno sami od sebe.
Beljakovine so zelo učinkovit shujševalec, to je znano že nekaj časa, in tudi izkušnje kažejo tako. Zadnje raziskave pa so pokazale, da je za pripravo dobrega shujševalnega jedilnika zelo pomembno, kakšnega izvora so beljakovine. Izkazalo se je, da rastlinske beljakovine, imenovane tudi zelene beljakovine, dobro ščitijo srčno-žilni sistem, poleg tega pa pomagajo hitreje shujšati. Njihova najboljša lastnost je predvsem ta, da vsebujejo balastne snovi in vlaknine, ki naravno spodbujajo presnovo. Zelene beljakovine veljajo za hranilno in lahko hrano. Po jedi nikakor nismo utrujeni ali zaspani, prav nasprotno: počutimo se polni energije, občutek sitosti pa je dolgotrajen. Rastlinske beljakovine vsebujejo le malo maščob, prav tako malo kalorij, zato si lahko mirno privoščimo obilne obroke.
Na kaj je treba paziti?
Tudi meso je beljakovinska hrana, a žal zanj ne veljajo iste lastnosti kot za zelene beljakovine. Razliko predstavlja tako imenovana »biološka vrednost« hrane. Ta določa vrednost izkoristka zaužite hrane v telesu, in sicer glede na to, koliko telesnih beljakovin se ustvari iz 100 g zaužitih beljakovin. Čim višji je izkoristek, tem boljša je beljakovinska vrednost živila. Beljakovine živalskega izvora se v tem izračunu sicer lahko zelo dobro odrežejo, a žal vsebujejo tudi precej maščob in holesterola. Rastlinske beljakovine pa poleg običajnega izkoristka ponujajo še dodatno kakovost, ki jo lahko dosežemo s pravilnim kombiniranjem sestavin.
Vse je odvisno od pravih kombinacij
Obrok mora sestavljati več vrst beljakovin različnega izvora, saj to zagotavlja optimalno preskrbo telesa. Kombinacijo žita in stročnice odlično predstavljajo sejtan in čičerika ali pa pira s fižolom. Za zajtrk je primerna kombinacija žita in mlečnih izdelkov, na primer amarant v jogurtu, za popestritev okusa pa lahko dodate še sadje ali kokosovo moko. V juhi pa lahko združite kombinacijo stročnic in oreščkov: pripravite kremno lečno ali grahovo juho in jo potresite z oreški, na primer z arašidi. Ti vsebujejo beljakovine, ki jih lahko telo, če so zaužite skupaj s stročnicami, še bolje izkoristi. (jk)
Hitre jedi diete z zelenimi beljakovinami
Rižota s piro in fižolom
80 g fižola skuhajte v slani vodi, odcedite in prelijte s hladno vodo. Odstranite lupino, če je trda. Sesekljajte šalotko in strok česna, nato še vejico rožmarina. V ponvi segrejte žličko olja in na hitro popražite šalotko, česen ter 60 g pire in rožmarin. Občasno premešajte ter počasi dodajajte 250 ml jušne osnove ter. Zadnjo tekočino dodajte, ko bo pira že vpila dovolj tekočine. Kuhajte približno pol ure, nato vmešajte fižol. Rižoto pred postrežbo potresite z žlico parmezana in žlico mletih mandljev.
Hranilna vrednost: 450 kcal
Lečna juha
30 g leče skuhajte v slani vodi, razrežite četrt kolerabe, prav tako 100 g zelenih špargljev. 25 g na kocke narezane šunke popražite na žlički olja. Ko je pečena, jo vzemite iz ponve, maščobi primešajte še žličko masla, nato v tej ponvi podušite šparglje in kolerabo. Prelijte s 150 ml jušne osnove ter solite in poprajte po okusu. Kuhajte še približno četrt ure, nato dodajte sesekljan peteršilj ter lečo in šunko. Tik preden juho spasirate s paličnim mešalnikom, ji dodajte 30 g smetane za kuhanje in 15 g mlade špinače. Juho v krožniku posipajte z žličko bučnih semen ter prelijte s pol žličke bučnega olja in kancem smetane za kuhanje.