Sestavine (za 4 osebe):
- 500 g stročjega fižola,
- 1½ žličke soli,
- 1 cel olupljen strok česna,
- ½ polpekočega feferona,
- 20 g želatine v prahu,
- 3 žlice mrzle vode,
- 4 na tanke vzdolžne rezine razrezane bučke,
- 200 g kremnega sira,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- ¼ žličke zmlete kumine,
- 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja,
- 1 žlica sesekljanega svežega šetraja.
Priprava:
- V kropu, ki smo mu dodali ½ žličke soli, strok česna in ½ feferona, 15 minut kuhamo stročji fižol.
- Želatino zmešamo z mrzlo vodo in jo pustimo 10 minut, da nabrekne.
- Kuhan fižol odcedimo in nekaj vode prihranimo. Polovico fižola ohladimo, preostalega pa še vročega skupaj s prihranjeno vodo obdelamo v kašo in vmešamo želatino.
- Posebej v kropu, ki smo mu dodali ½ žličke soli, 2 minuti blanširamo rezine bučk. Odcedimo jih in ohladimo.
- Ko se fižolova kaša ohladi, vmešamo kremni sir, kislo smetano, preostalo sol, poper, kumino, peteršilj in šetraj. Zmes za 1 uro postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi.
- Podolgovat globok model obložimo z rezinami bučk tako, da jih del gleda čez robo modla.
- Na bučke naložimo ¼ ohlajene fižolove zmesi, čez pa razporedimo plast celega fižola. Postopek ponovimo s preostalo zmesjo in celim fižolom. Zadnja plast naj bo cel fižol, ki ga prekrijemo z bučkami. Model pokrijemo s plastično folijo in za vsaj 3 ure damo v hladilnik.
- Preden strjenko ponudimo, jo iz modla zvrnemo na pladenj in razrežemo na rezine.