Zanimivosti

Zelenjavna strjenka s stročjim fižolom in bučkami

Zvonka Labernik, Ženska
20. 9. 2017, 08.58
Deli članek:

Tale strjenka je na ogled zelo mikavna, saj se v prerezu lepo vidijo posamezne plasti fižola.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g stročjega fižola,
  • 1½ žličke soli,
  • 1 cel olupljen strok česna,
  • ½ polpekočega feferona,
  • 20 g želatine v prahu,
  • 3 žlice mrzle vode,
  • 4 na tanke vzdolžne rezine razrezane bučke,
  • 200 g kremnega sira,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • ¼ žličke zmlete kumine,
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlica sesekljanega svežega šetraja.

Priprava:

  1. V kropu, ki smo mu dodali ½ žličke soli, strok česna in ½ feferona, 15 minut kuhamo stročji fižol.
  2. Želatino zmešamo z mrzlo vodo in jo pustimo 10 minut, da nabrekne.
  3. Kuhan fižol odcedimo in nekaj vode prihranimo. Polovico fižola ohladimo, preostalega pa še vročega skupaj s prihranjeno vodo obdelamo v kašo in vmešamo želatino.
  4. Posebej v kropu, ki smo mu dodali ½ žličke soli, 2 minuti blanširamo rezine bučk. Odcedimo jih in ohladimo.
  5. Ko se fižolova kaša ohladi, vmešamo kremni sir, kislo smetano, preostalo sol, poper, kumino, peteršilj in šetraj. Zmes za 1 uro postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi.
  6. Podolgovat globok model obložimo z rezinami bučk tako, da jih del gleda čez robo modla.
  7. Na bučke naložimo ¼ ohlajene fižolove zmesi, čez pa razporedimo plast celega fižola. Postopek ponovimo s preostalo zmesjo in celim fižolom. Zadnja plast naj bo cel fižol, ki ga prekrijemo z bučkami. Model pokrijemo s plastično folijo in za vsaj 3 ure damo v hladilnik.
  8. Preden strjenko ponudimo, jo iz modla zvrnemo na pladenj in razrežemo na rezine.