Zanimivosti

Zelenjavna strjenka s stročjim fižolom in bučkami

Zvonka Labernik, Ženska
20. 9. 2017, 08.58
Deli članek:

Tale strjenka je na ogled zelo mikavna, saj se v prerezu lepo vidijo posamezne plasti fižola.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g stročjega fižola,
  • 1½ žličke soli,
  • 1 cel olupljen strok česna,
  • ½ polpekočega feferona,
  • 20 g želatine v prahu,
  • 3 žlice mrzle vode,
  • 4 na tanke vzdolžne rezine razrezane bučke,
  • 200 g kremnega sira,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • ¼ žličke zmlete kumine,
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlica sesekljanega svežega šetraja.
Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

Priprava:

  1. V kropu, ki smo mu dodali ½ žličke soli, strok česna in ½ feferona, 15 minut kuhamo stročji fižol.
  2. Želatino zmešamo z mrzlo vodo in jo pustimo 10 minut, da nabrekne.
  3. Kuhan fižol odcedimo in nekaj vode prihranimo. Polovico fižola ohladimo, preostalega pa še vročega skupaj s prihranjeno vodo obdelamo v kašo in vmešamo želatino.
  4. Posebej v kropu, ki smo mu dodali ½ žličke soli, 2 minuti blanširamo rezine bučk. Odcedimo jih in ohladimo.
  5. Ko se fižolova kaša ohladi, vmešamo kremni sir, kislo smetano, preostalo sol, poper, kumino, peteršilj in šetraj. Zmes za 1 uro postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi.
  6. Podolgovat globok model obložimo z rezinami bučk tako, da jih del gleda čez robo modla.
  7. Na bučke naložimo ¼ ohlajene fižolove zmesi, čez pa razporedimo plast celega fižola. Postopek ponovimo s preostalo zmesjo in celim fižolom. Zadnja plast naj bo cel fižol, ki ga prekrijemo z bučkami. Model pokrijemo s plastično folijo in za vsaj 3 ure damo v hladilnik.
  8. Preden strjenko ponudimo, jo iz modla zvrnemo na pladenj in razrežemo na rezine.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost