Zanimivosti

Polnjeni lignji z bučkami in sirom z žara

Zvonka Labernik, Ženska
19. 9. 2017, 09.00
Deli članek:

Tale različica z bučkami in sirom je le ena od neštetih možnosti, zato se pri pripravi nadeva prepustimo svoji domišljiji in željam jedcev.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 600 g očiščenih večjih lignjev,
  • 1 žlička morske soli,
  • 3 strti stroke česna,
  • 1 žlica drobno sesekljanega timijana,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 2 olupljeni in na kockice narezani bučki,
  • 200 g na kockice narezanega sira (na primer gavda),
  • 2 žlici kečapa,
  • ½ žličke sveže zmletega črnega popra,
  • 3 žlice sesekljanega svežega peteršilja.

Priprava:

  1. Lignje natremo s ½ žličke soli, posujemo s česnom in timijanom, pokapamo z žlico olja in premešamo. Zložimo jih v plastično posodo, dobro zapremo in za 2 uri damo v hladilnik.
  2. Posebej za nadev zmešamo bučke, sir, kečap, preostalo sol, poper in peteršilj.
  3. Z zmesjo nadevamo lignje, odprtino vsakega pa zapremo z zobotrebcem, da nadev ne bo uhajal.
  4. Tako pripravljene lignje položimo na rešetko žara in jih pečemo 12 do 15 minut. Med peko jih večkrat obrnemo in pokapamo s preostalim oljem.