Kislo zelje
Sestavine:
- 10 kg belega zelja
- 230 g soli
- 10 lovorovih listov
- 3 žlice popra v zrnu
Priprava:
- Zelje naribamo na tanke rezance. Stresemo jih v posodo, po plasteh, enakomerno solimo in dodamo poprova zrnca in lovor. Zelje ves čas močno tlačimo, da začne izločati vodo. Tako naribamo zelje pustimo stati dve uri.
- Zelje zelo na tesno natlačimo v steklene kozarce. Pokrovčke položimo na kozarce in jih ne zapremo, damo pa jih v pekač in v temen prostor, na sobno temperaturo (21-24 stopinj). Po treh dneh po potrebi zelje še potlačimo in s pokrovčki kozarce tesno zapremo. Če v kozarcih ni dovolj tekočine,dodamo žlico ali dve vode.
- Kozarce zapremo in hranimo v kleti. Zelje lahko poskusimo čez tri do štiri tedne in ga uživamo tudi do eno leto.
Vloženo rdeče zelje
Sestavine:
- 1 kg rdečega zelja
- 15 g soli
- 4 lovorovi listi
- 2 brinovi jagodi
- 1 žlička kumine
Priprava:
- Zelju odrežemo stržen in glavico na tanko narežemo ali naribamo. Zmešamo z 10 g soli in toliko dolgo mečkamo, da se začne izločati sok. Dodamo lovor, brinovi jagodi in kumino ter zelje shranimo v steklene kozarce.
- Preostalo sol zavremo s 500 ml vode in prelijemo prek zelja. Kozarce zapremo in jih hranimo štiri tedne na temnem in hladnem mestu.