Zanimivosti

Varčna kuhinja: Kako porabiti star sir?

Zvonka Labernik, Ženska
7. 9. 2017, 09.16
Deli članek:

V prav vsakem hladilniku se najde kak kos sira, na katerega smo morda pozabili ali pa nikomur več ne gre v slast, ker je že posušen, morda tudi nekoliko plesniv.

Pogosto nam po večjih pogostitvah, ko gostom ponudimo narezek z mesninami in sirom, slednjega kar precej ostane. Ker je tak sir po navadi narezan na rezine, se še hitreje izsuši in postane trd, zato ga pogosto kar zavržemo.

Če z živili skrbno in varčno ravnamo, pa bomo tudi takšen »neugleden« sir porabili. Ni pomembno, kakšna vrsta sira nam je ostala. Naj bodo to ostanki zelo trdih sirov, kakršna sta parmezan in zbrinc, poltrdih sirov, na primer ementalec ali čedar, poltrdih sirov, kakršni so edamec, gavda in trapist, ali pa mehkih in mazavih sirov, prav vse lahko porabimo za kuho.

Možnosti za pripravo jedi iz ostankov sira ne manjka, le malo moramo pomisliti. Večino jedi, katerih receptura zahteva sir, lahko pripravimo tudi iz ostankov sira. Brez težav lahko v eni jedi uporabimo različne vrste sira, razen če receptura zahteva prav posebno vrsto.

Najpreprostejši način, kako bomo ostanke sira porabili, je priprava sirove omake za testenine. Tudi zelo izsušene koščke sira lahko nastrgamo, zmešamo z jajci, smetano in kako zelenjavo, polijemo po kuhanih testeninah in jih zapečemo v pečici.

Iz takšnega sira lahko pripravimo narastke in sufleje, slane pite, kolačke, pa tudi za pico ga lahko porabimo.

Mehkejše vrste sira porabimo za pripravo namazov. Siru dodamo kako vrsto zelenjave, salamo ali šunko, ribe in dišavnice, pa je okusna jed pripravljena.

Možnosti za uporabo starega sira so torej številne, zato vedno premislimo, preden zavržemo kak košček starega sira. Raje si vnaprej pripravimo skledo ali posodo s pokrovom, ki se tesno zapre, in vanj shranjujmo ostanke. Ko pa se jih dovolj nabere, le pripravimo kakšno jed iz njih.

Tortice s sirom in dišavnicami

Za tele tortice bo prišel prav kakršen koli sir, ki nam ostaja v hladilniku. Lahko kombiniramo tudi različne vrste sira, pa se sploh ne bo poznalo. Če smo v stiski s časom, lahko uporabimo že pripravljeno kupljeno testo.

Sestavine (za model za pite premera 23 cm) za testo:

  • 300 g bele pšenične moke,
  • 2 žlički pecilnega praška,
  • 120 g surovega masla,
  • ¼ žličke soli,
  • 1 jajce,
  • 2 žlici mrzle vode,

za nadev:

  • 2 jajci,
  • 1 žlička sesekljanega svežega kopra,
  • 1 žlica sesekljanega svežega timijana,
  • 1 žlica sesekljanega svežega rožmarina,
  • ¼ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 200 g nastrganega sira (na primer ementalec, gavda, edamec),
  • 2 žlici kisle smetane.

Priprava:

  1. Moko presejemo s pecilnim praškom in jo pognetemo s surovim maslom. Dodamo sol, jajce in vodo ter ugnetemo čvrsto testo. Zavijemo ga v folijo in za 2 uri postavimo na hladno.
  2. V skledi razžvrkljamo jajci ter primešamo dišavnice, sol in poper. Dodamo nastrgan sir in smetano ter mešanico damo v hladilnik.
  3. Pečico segrejemo na 180 °C in modelčke oplaknemo pod mrzlo vodo.
  4. Testo razvaljamo in iz njega izrežemo kroge s premerom približno 12 cm. Z njimi obložimo dno in obod modelčkov, oblikujemo okrasni rob, dno pa prebodemo z vilicami. V vsako testeno skledico naložimo sirov nadev do ¾.
  5. Modelčke postavimo v pekač in jih pečemo 20 do 25 minut, da se sir zlato rjavo zapeče.