Zanimivosti

Hladna zelenjavna juha (gazpačo)

J.G., Maja
29. 8. 2017, 15.00
Deli članek:

Poleti se odločamo za jedi, ki so hitro pripravljene in v katerih ne manjka zelenjave.

Sestavine za 4 osebe:

  • 200 ml vode
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 ščepec črnega popra
  • 1 ščepec soli
  • 2 rezini belega kruha
  • 1 kumara
  • 2 rdeči papriki
  • 1 strok česna
  • 1 čebula
  • 750 g paradižnika

Priprava:

  1. Paradižnike za nekaj minut potopimo v vrelo vodo, da jih potem lažje olupimo. Meso narežemo na koščke.
  2. Čebulo in česen olupimo, čebulo sesekljamo in česen pretlačimo. Paprikama odstranimo semena. Kumaro olupimo, razpolovimo in prav tako odstranimo semena. Papriki in kumaro narežemo na koščke.
  3. Tretjino zelenjave prihranimo in shranimo v hladilnik. Kruh namočimo v vodi, ožamemo in s preostalo zelenjavo ukašimo. Začinimo, dodamo olje in kis, ledeno vodo in juho postavimo v hladilnik.
  4. Preden jo ponudimo, dobro premešamo, po potrebi začinimo in na vsak krožnik odmerimo še nekaj sesekljane zelenjave, ki smo jo prihranili.