Zanimivosti

Naravno je najboljše: Tako zdrav je jabolčni kis!

M. B., Maja
29. 8. 2017, 09.00
Deli članek:

Že stoletja preverjeno pomagalo za premagovanje in preprečevanje najrazličnejših tegob.

Če ga redno uživamo, nam okrepi imunski sistem, dobro vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja, zaradi protibakterijskega delovanja pa pomaga tudi proti vnetju mehurja. Razkrivamo vam, kaj vse dobrega se skriva v jabolčnem kisu, in vam ponujamo recept, kako ga pripraviti v odličnem napitku!

Zdravilni učinki

Kdor dnevno pije jabolčni kis, si napolni telo z vitamini, mikroelementi in minerali. Poleg tega je bolj buden, ima močnejši imunski sistem, jabolčni kis pa pomaga tudi pri glavobolih in astmi ter je nepogrešljiv za močne lase, nohte in zdravo kožo. Prav tako naj bi jabolčni kis pomagal nižati raven holesterola in sladkorja v krvi ter tako koristil pri obvladovanju diabetesa, za piko na i pa še pognal prebavo ter tako olajšal hujšanje.

S kisom nad bakterije

Jabolčni kis deluje protibakterijsko, kar pomeni, da ustavlja razmnoževanje bakterij. Če ga pijemo, lahko denimo ozdravimo vnetje mehurja ter pospešimo zdravljenje odprtih ran. Zunanje pa jabolčni kis pomaga pri zelo smrdečem znoju, pikih mrčesa in sončnih opeklinah. V ta namen prizadeto mesto preprosto namažemo z nerazredčenim kisom, medtem ko si pri zelo močnem znojenju stopal ali glivicah na nohtih pripravimo 15-minutno kopel, v kateri kis razredčimo z vodo v razmerju 1 : 4.

Vodica za ustno higieno

Za zdravljenje vnetij in poškodb v ustni votlini si pripravite ustno vodico iz pol žlice jabolčnega kisa in enega kozarca vode. Vodico lahko uporabite tudi za beljenje zob, vendar z njo ne smete pretiravati, saj je kis tako močan, da sčasoma lahko načne zobno sklenino.

Dober za prebavo

Jabolčni kis preprečuje, da bi se v črevesju preveč razmnožile slabe bakterije. Za čiščenje črevesja ga je treba piti redno, istočasno pa bo odpravil tudi prebavne težave, kot sta zaprtje in napihnjenost. Kar se tiče prebave, kisu pripisujejo še številne druge koristi, tako naj bi pomagal pri zgagi in refluksu, uravnaval količino kisline v želodcu, učinkoval naj bi razstrupljevalno, topil naj bi maščobe in zaviral apetit.

Kako ga pijemo?

Kdaj in koliko ga boste popili, je stvar okusa. Nekateri pijejo jabolčni kis pred vsakim obrokom ali po njem, drugi le enkrat na dan kot osvežitev. Naslednja priporočila pa je vseeno dobro upoštevati:

  • En kozarec kisovega napitka pred zajtrkom pomaga zagnati izmenjavo snovi.
  • Med pitjem kisovega napitka in obrokom naj mine približno 15 minut. 
  • Če pijete kis proti zgagi, ga raje pijte po obroku.
  • Za zaščito zobne sklenine si po vsakem kisovem napitku splaknite usta z vodo in počakajte s ščetkanjem zob vsaj še 30 minut.

Recept za kisov napitek

Za kisov napitek obstaja nešteto receptov. Nekateri ga mešajo z mineralno vodo, drugi z vročo navadno vodo, jabolčnim sokom in medom. Tudi v zmešančkih ali čistega lahko pijete, a je razredčen prijaznejši do požiralnika, želodca in črevesja.

Eden od možnih receptov za kisov napitek je naslednji: zmešajte kozarec mlačne vode, dve žlički jabolčnega kisa in žličko medu ter popijte.

Hranljive snovi

Tradicionalno pripravljamo jabolčni kis iz jabolčnega vina, torej v osnovi iz fermentiranih jabolk. Tej alkoholni pijači dodamo kisove bakterije, ki spremenijo alkohol v kis, pri tem ostanejo vitamini in minerali iz jabolk popolnoma nedotaknjeni. Med fermentacijo pa se pojavijo še dodatne hranljive snovi, tako na primer v jabolčnem kisu najdemo še:

  • minerale: kalij, kalcij, magnezij, natrij, fosfor, klor, žveplo
  • elemente v sledeh: železo, fluor, baker, mangan, silicij, cink in bor
  • vitamine: B1, B2 in B6, folno kislino, vitamin C, vitamin E in betakaroten (provitamin A)
  • balastne snovi
  • tanin
  • flavonoide z antioksidativnim delovanjem
  • aminokisline
  • encime
  • organske kisline, kot sta ocetna in citronska

Na kaj paziti pri nakupu jabolčnega kisa?

Pri nakupu jabolčnega kisa je treba paziti na njegovo kakovost. Najboljši je nepasteriziran (torej nesegret) naravni, nefiltriran bio kis, ki je pridobljen iz celega sadja. Če kis kupujete v trgovini, poiščite trgovca z dobro ponudbo domačih proizvajalcev, saj industrijski kis pogosto pridobivajo iz jabolčnih ostankov in izboljšujejo z umetnimi dodatki, zato vsebuje manj hranil. Lahko pa jabolčni kis z malo potrpljenja naredite tudi sami. Pri tem uporabite seveda čim boljša, ekološko pridelana jabolka ali jabolčni mošt.

Stranski učinki

Vsako zdravilo ima lahko tudi stranske učinke in nič drugače ni pri jabolčnem kisu. Če ga pijete kot napitek, se lahko pojavijo stranski učinki zaradi kisline:

  • Pri občutljivem želodcu ali črevesju se pred uživanjem jabolčnega kisa posvetujte z osebnim zdravnikom.
  • Da se izognete draženju grla, pijte jabolčni kis le razredčen.
  • Občutljivo kožo lahko zunanja uporaba kisa razdraži in izsuši.
  • Med nosečnostjo je uporaba jabolčnega kisa dovoljena, o priporočljivih količinah pa se posvetujte z zdravnikom. Enako velja tudi za diabetike.