Zanimivosti

Pita s paradižnikom, sirom in slanino

Maja Poljšak, Maja
25. 8. 2017, 15.00
Deli članek:

Ko je obilje zelenjave lahko spečemo prav posebno pito.

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 1/4 skodelice moke
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 1 kavna žlička sode bikarbone
  • 1 skodelica hladnega masla
  • 3/4 skodelice kisle smetane
  • 3 zreli rdeči in 3 rumeni paradižniki
  • 2 žlički soli
  • 1 jajce
  • 1 ½ skodelice na grobo naribanega sira cheddar
  • 1/2 skodelice nastrganega parmezana
  • 5 žlic majoneze
  • 1 žlica na drobno zrezanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 mlada čebula z zelenjem
  • 1/4 žličke popra
  • 1 1/2 žlice koruzne moke
  • Priprava:
  1. Iz moke, pecilnega praška, sode bikarbone, na kockice narezanega masla in kisle smetane pripravimo testo. Na pomokani delovni površini ga zvaljamo in položimo v plitev pekač za pite, ki smo ga namazali z maščobo in posuli z moko. Odvečno testo, ki visi čez rob, odrežemo, nato pekač za 20 minut damo v hladilnik.
  2. Paradižnike narežemo na koleščke, jih damo na papirnate brisače in posolimo. V skledi stepemo jajce, primešamo ščep soli, obe vrsti sira, majonezo, drobnjak, peteršilj, zrezano mlado čebulico in poper.
  3. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Testo najprej posujemo s koruzno moko, nanj zložimo plast koleščkov paradižnika, nato nadev iz jajca in sira, na vrh naložimo preostanek paradižnika. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo od 40 do 45 minut.