Ogrožena mačka

Amurski leopard na robu izumrtja

ud
20. 8. 2016, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Veličastna mačka z latinskim imenom Panthera pardus orientalis ali navadno kar amurski leopard je podvrsta leoparda, ki je doma v regiji Primorje v jugovzhodni Rusiji in provinci Jilin na severovzhodu Kitajske.

wikipedia
Amurski leopardi so na robu izumrtja. Zdaj se osredotočajo na to, kako jih ponovno razmnožiti.

Kot kritično ogrožena je bila označena leta 1996. V letu 2007 je bilo teh mogočnih bitij v divjini le nekje med 19 in 26. Najnovejši podatki pa kažejo, da se njihovo število od takrat povečalo na 70.

Krzno

wikipedia
Populacija teh redkih bitij trenutno šteje 70 leopardov.

Od drugih leopardjih podvrst se razlikujejo po debeli plasti krzna in njegovem raznolikem vzorcu. Kožuh je blede, smetanaste barve in se posvetli v zimskem času. Rozete na njem so velike 5 x 5 centimetrov in široko razporejene, z debelimi obročki, zatemnjenimi v centru. Dlaka je dokaj mehka in gosta. Na hrbtu je dolžina dlake med 20 in 25 milimetrov poleti, pozimi pa lahko zraste celo do 70 milimetrov.

Zimski kožuh se spreminja od svetlo rumene do močno rumeno rdeče barve z zlatim odtenkom. Lahko je tudi rjasto rdeče barve s kančkom rumene. V primerjavi z drugimi leopardi so precej majhni. Samci so večji od samic in v višino lahko merijo do 136 centimetrov ter imajo 90 centimetrov dolg rep. V višino do ramen pa merijo do 78 centimetrov. Težki so nekje od 32 do 48 kilogramov, medtem ko samica tehta med 25 in 42 kilogramov. Imajo zelo dolge okončine in so izjemno prilagojeni za hojo bo globokem snegu.

Opis

Prvič je na podlagi krzna amurskega leoparda z območja Koreje vrsto opisal Hermann Schlegel. Amurski leopard je edini iz družine Panthera pardus, ki se je prilagodil na hladno in snežno klimo. Nekoč se je območje amurskega leoparda raztezalo prek Kitajske in Rusije vse do Japonske. Danes pa njegov habitat meri samo 5000 kvadratnih kilometrov. Zadnja divja populacija šteje le 57 posameznikov in se nahaja na majhnem območju ruske province Primorski kraj. Ta leži med Vladivostokom in kitajsko mejo. Na Kitajskem naj bi bilo teh leopardov samo še nekje od 7 do 12, razpršeni pa so po večjem habitatu. Zadnji zapis o videnju tega mogočnega bitja v Južni Koreji pa sega v leto 1968, ko so enega izmed njih ujeli na Odo gori v južni provinci Kjongsang.

wikipedia
Amurski leopardi imajo latinsko ime Panthera pardus orientalis.

Lov

Ta vrsta leoparda običajno začne loviti tik pred sončnim zahodom. Najbolj pa so aktivni v zgodnjih jutranjih urah. Čez dan počivajo skriti v jamah ali v grmovju in redko lovijo. Načeloma so samotarji, razen samic, ki skrbijo za lastne mladiče. Glede svojega teritorija so izjemno konservativni. Ta se nahaja v bližini reke in se konča pri mejah, ki jih je naredila narava. Včasih se območja amurskih leopardov tudi prekrivajo. Velikost teritorija je odvisna od spola, starosti in števila članov družine ter lahko meri od 5000 do 30.000 hektarjev. Prehranjujejo se z divjimi prašiči, losi, jeleni, včasih pa ulovijo tudi kakšnega jazbeca, miš in ptico. Obstajajo tudi dokazi, da prežijo na mladiče črnega medveda.

Razmnoževanje

wikipedia
Mladiči amurskega leoparda mleko prenehajo piti pri treh mesecih, z mamo pa ostanejo do leta in pol ali drugega leta.

Spolno dozorijo med drugim in tretjim letom. Samice so breje od 90 do 105 dni in donosijo mladička, ki tehta samo od 500 do 700 gramov. Parijo se pozno pozimi, tako da imajo mladiče nekje med aprilom in junijem. Samica ima načeloma od enega do štiri mladiče. Mleko prenehajo piti pri treh mesecih, z mamo pa ostanejo do leta in pol ali drugega leta.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste