Smučanje in glasba

Naš smučarski skakalec posvetil pesem sestri s posebnimi potrebami

M. T. V.
17. 2. 2023, 09.56
Posodobljeno: 17. 2. 2023, 10.00
Deli članek:

Sredi smučarske sezone, ko je okupiran s treningi in tekmovanji, je Žiga Jelar vseeno našel čas tudi za svojo drugo ljubezen, glasbo, in izdal nov album Brez pravil in skladbo Zakaj gorijo solze.

Jaka Škrlep
Žiga Jelar

Naš vrhunski smučarski skakalec Žiga Jelar se dobro zaveda, kaj so izzivi, sam jih premaguje praktično vsakodnevno. Zdaj je na primer med pripravami na FIS Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023, ki je praktično vrhunec skakalne sezone, a kljub temu da mu treningi in tekme predstavljajo življenje, nekako najde čas tudi za svojo drugo ljubezen – glasbo.

Oda ljudem s posebnimi potrebami

Kako se soočati z izzivi, se je zagotovo naučil tudi od dvoje sestre Sare, ki je dekle s posebnimi potrebami. Prav zanjo in za vse njej podobne je napisal pesem Zakaj gorijo solze. Med skupnim odraščanjem je Žiga namreč iz prve roke doživljal, s kakšnimi izzivi in predsodki se mora Sara soočati, kar je zagotovo zaznamovalo tudi njegovo življenje in pogled na svet. »S pesmijo želim vsem približati njihovo ljubeznivost, srčnost, iskrenost in empatijo,« pravi. Za pesem je posnel tudi videospot, v katerem glavno vlogo igra Tristan, fant z Downovim sindromom. »Sprejemanje drugačnosti skozi življenje nas povezuje in uči. Podari toplo dlan in nekomu nariši nasmeh na obraz.«

Brez pravil

In čeprav smo sredi skakalne sezone, je Žiga včeraj izdal svoj prvi album Brez pravil, za katerega je večino sklad napisal kar sam, navdih zanje pa najde v svojih izkušnjah in občutkih, življenju, ljudeh in okolici, torej stvareh, ki ga obdajajo. »V vsaki pesmi so moja čustva in tako del mojega srca,« pravi. Zakaj tak naslov? »Ker kdo pa pravi, da vrhunski športnik ne more biti tudi glasbenik?« Že z naslovom Žiga sporoča, da v športu, glasbi in življenju ni časa za predsodke in omejitve. Album je zelo širok, pravi, težko bi mu pripisali en sam slog. »Morda boste z njim zdaj spoznali Žigo v celoti,« upa.
Žiga svoje dneve daje vrhunskemu športu: treningi, priprave, tekme in ne nazadnje psihična priprava na skoke in polete ga potrebujejo celega, zato je glasba nekaj, kar je rezervirano za njegov prosti čas. Žigova glasbena pot je tako polna izzivov, ampak po njej stopa s srcem in zato mu volje in zagona ne primanjkuje.

Prihaja pomladno presenečenje

Žiga je, poleg vrhunske športne kariere, vse od mladih let negoval in uril tudi svojo ljubezen do glasbe in svoj glasbeni talent. Pri petih letih je dobil pravo diatonično harmoniko. In od takrat so instrumenti in glasba del njegovega vsakdana. Zaključil je glasbeno šolo, se naučil igranja kitare in klavirja. Njegov vzornik je Elvis Presley, pravi, čeprav spoštuje vse glasbenike in vse glasbene žanre. Zakaj gorijo solze je njegova šesta avtorska skladba, po koncu skakalne sezone pa namerava za nekaj časa glasbo postaviti na prvo mesto. Za pozno pomlad, namreč pripravlja še eno presenečenje, o katerem pa še noče govoriti. "Naj ostane skrivnost!"

Mark Pirc
Po koncu smučarske sezone obljublja še eno glasbeno presenečenje ...

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste