Kalush Orchestra

Pesem Stefania je postala himna Ukrajincev med vojno

Eva Jandl
21. 3. 2022, 20.13
Deli članek:

Na letošnji Evroviziji maja v Torinu bo sodelovalo 40 držav, saj je Rusija izključena z letošnjega tekmovanja. Na vrhu stavnic je ukrajinski hiphopovski trio Kalush Orchestra, pevec pa je razkril, da je pesem Stefania postala nekakšna himna Ukrajincev med vojno. Evrovizijski favoriti se na nastop pripravljajo med tuljenjem siren za nevarnost zračnih napadov.

Instagram
Za Kalush Orchestra je evrovizijska »slava« priložnost za ozaveščanje o vojni v Ukrajini.

Oleh Psiuk, pevec ukrajinske zasedbe Kalush Orchestra, vodi skupino nekaj deset prostovoljcev, ki dobavljajo zdravila in pomagajo ljudem pobegniti pred vojno, medtem ko drugi član služi v enoti teritorialne obrambe v Kijevu. Člani skupine za evrovizijski nastop vadijo ločeno, kmalu pa se nameravajo srečati v Lvovu, je z vojnega območja sporočil evrovizijski favorit.

Ukrajinski hiphopovski trio Kalush Orchestra že nekaj časa na evrovizijskih stavnicah zaseda prvo mesto s pesmijo Stefania, ki je nastala kot poklon materam. Po ruski invaziji pa je pesem dobila malce drugačen pomen in po poročanju tujih medijev postala svojevrstna himna Ukrajincev med vojno. Poročajo, da pevec Oleh Psiuk vodi skupino nekaj deset prostovoljcev, ki dobavljajo zdravila in pomagajo ljudem pobegniti pred vojno, medtem ko drugi član služi v enoti teritorialne obrambe. Kot je pevec povedal za Reuters, je vesel najvišjega mesta na stavnicah, vendar v njem ne more uživati, saj ga je vojna ločila od dekleta. »Ona sedi v bunkerju, 300 kilometrov stran, medtem ko sem jaz tukaj, sirene za nevarnost zračnih napadov pa nenehno tulijo.« Dejal je, da je evrovizijska prepoznavnost tudi priložnost za širjenje ozaveščenosti, da se vojna lahko zgodi kjerkoli. Sicer pa se je ravno pri ukrajinski predstavnici letos pojavil zaplet: na domačem izboru je namreč zmagala Alina Pash, vendar je nato sledila preiskava, ali je pred leti na polotok Krim res potovala z letalom, kar je po ukrajinskih zakonih prepovedano. Ukrajinska televizija je Pashevo po pritožbi drugih nastopajočih izključila in se odločila, da na Evrovizijo pošlje Kalush Orchestro. Zaplet se je zgodil pred rusko invazijo na Ukrajino, po kateri je EBU (Evropska radiodifuzna zveza) Rusijo izključila z letošnjega tekmovanja. Mnogi špekulirajo, da na tako odlično uvrstitev Ukrajine na evropskih stavnicah vpliva evropska solidarnost z Ukrajinci, ki so se znašli sredi vojne in hude humanitarne krize.

ZADNJI KOS PICE NA 40. MESTU

Na drugem mestu na stavnicah sta italijanska predstavnika Mahmood in Blanco s pesmijo Brividi, ki je zmagala na festivalu Sanremo. Na tretjem mestu je švedska predstavnica Cornelia Jakobs, sledijo ji Velika Britanija, Grčija in na šestem mestu Poljska. Na zadnjem, 40. mestu lestvice, pa je slovenska zasedba LPS (Last pizza slice) s pesmijo Disko, ki ji pripisujejo manj kot en odstotek možnosti za zmago. Na koncu lestvice so še Severna Makedonija, Črna gora, Romunija, Irska in Izrael. Vendar je do letošnje Evrovizije, ki bo v Torinu med 10. in 14. majem, še nekaj časa in pričakovati je, da se bodo stavnice še pošteno premešale. Lani nas je na Evroviziji v Torinu, kjer je zmagala italijanska zasedba Måneskin, zastopala Ana Soklič, ki se v finale ni uvrstila.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov