Kuhinja je središče našega doma: prostor, kjer se srečujemo, družimo in uživamo. Naš dan se z zajtrkom začne prav tam in tam se tudi konča z lahkim prigrizkom ter pogovorom o tem, kako je potekal dan, preden se družina odpravi spat. Tudi kadar praznujemo, se vzdušje najbolj razigra v kuhinji. Ta prostor je veliko več kot prostor, kjer pripravljamo hrano in jemo. Zato je na vsakršno spremembo, ki jo želimo vnesti v življenje, treba pogledati s stola v kuhinji. Kuhinja je najbolj verodostojno zrcalo našega doma.
Povežimo elemente
Stara grška filozofija je poznala štiri osnovne elemente: zrak, voda, zemlja, ogenj. Vsi štirje so simbolno zastopani tudi v naših kuhinjah. A njihovo sobivanje mora biti usklajeno, sicer zavlada nered, ki se zlagoma seli v nas. Ne gre za pregloboko filozofijo – vsakdo ve, da je občutek, če odpremo pospravljen in urejen predal, precej boljši, kot če se iz njega vsiplje kup krame.
Poskusimo torej harmonizirati našo kuhinjo. Organizirajmo jo skladno s štirimi elementi, vzpostavimo nov red, potem pa – še posebej v prvih tednih po novi razporeditvi – striktno vztrajajmo pri odlaganju predmetov na njihovo novo mesto. Kako organizirati prostor, ki bo usklajen z osnovnimi štirimi elementi? Vzemimo za primer element zemlje. Ustreza mu vse, kar je hladno, zato bo to področje strnjeno okoli hladilnika. To pomeni, da naj bo tudi vse, kar je povezano z zamrzovanjem, zamrzovalne vrečke, posoda za led ipd., shranjeno nekje v bližini.
Naredimo sliko stanja stvari
Preden začnemo, fotografirajmo posamezne predele kuhinje – prav posebej kotičke, ki nas motijo. Šele na sliki bomo svojo kuhinjo videli v novi luči in ugotovili, kako zelo nas kaj moti. Njeno preurejanje je namreč močno povezano s čustvi. Tega si ne smemo zanikati. Preden se lotimo dela, se s prostorom čim tesneje povežimo – najbolje z dihanjem. Postavimo se na prag, nekajkrat globoko vdihnimo, da nam znani vonj naše kuhinje zleze pod kožo, potem pa na delo!
Element zemlja
Hladilnik in vse hladno
V vsej kuhinji se z elementom zemlja najbolj ujemata hladilnik in zamrzovalnik, prav tako ta element obvladuje vse, kar je povezano s hladnim, in tudi vse spodnje predale.
Kaj izdaja naš hladilnik
Hladilnik kaže stanje naše duše. Je najbolj skrit del kuhinje, ponazarja tudi vse tisto, kar skrivamo v sebi, naše najgloblje zamrznjene strahove in občutja. Njegova vsebina veliko pove o lastniku oziroma uporabniku. Če so v njem stekleničke z začimbami, pivo, vino in prav nič hrane, je jasno, da uporabnik ni privrženec zdrave hrane. A nikar se ne prenaglimo s sodbo. Tudi s pospravljanjem hladilnika začnimo tako, da naredimo fotografijo. Posnetek si oglejmo čim bolj stvarno in dobro premislimo, kaj nam pripoveduje. Seveda največ pove o naših prehranskih navadah in odnosu do hrane. Najprej pa si iskreno priznajmo predvsem eno preprosto dejstvo – je hladilnik naš prijatelj ali sovražnik?
Takšen je ledeno hladen red
Očistimo hladilnik: izpraznimo ga, tudi zamrzovalni del, popolnoma odtalimo in nato temeljito očistimo. To je priložnost, da odvržemo vso hrano, ki ji je pretekel rok uporabe.
Pravilno zložimo: najbolj pokvarljivo na dno, kuhano na vrh, vmes sire ter druge mlečne izdelke (maslo, jogurte itd.), sadje in zelenjava pa sodita v spodnji posodi. Pazimo, da ne bomo preveč zatrpali okolice ventilatorja, da bo zrak lahko krožil.
Enkrat na mesec čistka: enkrat na mesec zložimo vse iz hladilnika, odvržemo pokvarjeno ter uporabimo, kar se bo kmalu pokvarilo – sestavimo svoj lastni recept glede na sestavine, ki se ponujajo. To je lahko prav zabavno početje!
Element voda
Pomivalni stroj in krpe
Voda simbolizira rojstvo, prenovo, pravzaprav kar življenje samo. V kuhinji je s tem elementom povezano vse, kar čisti. Torej pomivalni stroj, korito, gobe, krpe itn.
Kako lahko kuhinja pomaga hujšati
Mnoge ženske v stanju napetosti začnemo čistiti. Voda, krpe, krtače, drgnjenje, vse to je neke vrste sredstvo proti strahu. Red, ki nastane, nas pomiri, ima pa še en učinek: pomaga hujšati. V kaotičnem okolju radi posežemo po več hrane, kot je potrebujemo. Zakaj? Zato ker je v kaotičnem okolju težko upoštevati pravila, norme in red. Če želimo shujšati in se prehranjevati zdravo, mora biti prostor, v katerem jemo, urejen. V človekovi naravi je, da se prilagaja okoliščinam, tako tudi redu. Urejena kuhinja tako signalizira možganom, da je tudi sicer vse v redu, in tak občutek harmonije nas navda z mirom. Poleg hujšanja to koristi tudi imunskemu sistemu.
Na področju elementa voda red kot na ladijski palubi
Čiščenje in poliranje: odstranimo vodni kamen okoli pip, prav tako iz grelnika za vodo, očistimo pomivalni stroj in pomivalno korito, pa tudi predal pod njim, ter sortirajmo čistila in čistilne gobice, ki jih običajno hranimo prav tam.
Dnevno pomivanje: v gospodinjstvih, kjer ni pomivalnega stroja, se posodo pomiva od ena- do dvakrat na dan, da se ostanki hrane ne zasušijo. Če vse skupaj odlagamo na večer, bomo seveda slabe volje, ker bo treba močno drgniti.
Dišeča čistoča: kuhinja mora imeti svež vonj po čistoči, ki pa ne sme biti preveč vsiljiv, saj gre za prostor, kjer jemo. Vonj blagega čistila z aromo jabolk ali limone naj dopolnjuje vonj kisa in eteričnega olja čajevca.
Element ogenj
Štedilnik, pečica in posode
Ogenj je simbol dinamike. In brez vsakega dvoma lahko rečemo, da je prav ogenj bistvo kuhinje.
Kako strastni smo?
Koliko jih je med nami vročekrvnih, ki radi kuhamo? Ali pa nam je kuhanje precej odveč? Če se k vsakodnevnemu kuhanju le stežka spravimo, ne zanimajo pa nas niti pogovori o kuhanju in jedeh, je najbolje, če se osredotočimo na ogenj. Izberimo kuharski recept, ga pripravimo in pojejmo jed čim bolj vročo, pri tem pa sodelujmo z vsemi čuti: vidom, vonjem, ne pozabimo prižgati sveč! Vroče jedi nam dajejo zagon, tudi zagreto pripravljanje novih jedi prebuja v nas strast. Navdušeni kuharji pa so običajno tudi zelo radoživi. A preveč dobrega tudi ni prav – ljudje s preveč ognja v sebi se pogosto najprej zelo navdušijo, potem pa stvari ne speljejo do konca.
Strastna redoljubnost
Vse pri roki: karkoli uporabljamo med kuho, mora biti v bližini štedilnika: posode, ponve, začimbe …
Le kdo potrebuje tisoč posod? Sčasoma se jih v vsaki kuhinji res nabere kar preveč. Potrebujemo pa v bistvu ponev s pokrovom za omake, ribe in pečenje ter dušenje, ponev za hitro peko, v kateri se hrana ne prijema, litoželezno posodo za peko, petlitrski lonec za testenine, kozico za omake ter posodo za narastke in mlečne jedi.
Element zrak
Stenski elementi in police
Za konec ostajajo zgornji predali, stenski elementi in vse, kar je v zraku, torej na najvišjih policah. Tudi tehtnica in vinski regal sodita sem.
Koliko je v nas družabnosti in veselja do druženja?
Tudi o tem izvemo veliko v kuhinji. Če sodimo med ljudi, ki imajo radi nekomplicirane stike, smo nagnjeni k temu, da redno prezračujemo kuhinjo, in se nam zdi pomembno, da je kuhinja dovolj svetla. Zrak uteleša energijo mišljenja, mišljenje pa je seveda v tesni zvezi s svetlobo in lučjo. Ne rečemo zaman: luč razuma. Če v kuhinjo spustimo svež zrak in dosti svetlobe, to pomeni, da smo v odnosu do okolja zelo odprti. Morda pa smo bolj podobni ljudem, ki so manj zaupljivi, bolj tesnobni ter podlegajo strahovom, kar se kaže tako, da imamo okna raje zaprta ter zagrnjena z neprozornimi zavesami. Kuhinja torej vsekakor pove o nas veliko. V vsakem primeru poskrbimo, da zgornje police niso preveč natlačene, temveč urejene pregledno, da je na njih dovolj prostora za shranjevanje živil. Kuhinjo čim večkrat prezračimo. Tako bomo tudi sami postali bolj prilagodljivi, spontani, skratka: kot bi nam svež veter zavel skozi življenje.
Ponovno preglejmo zgornje police
Izpraznimo police: najprej odprimo vratca vseh visečih kuhinjskih elementov, izpraznimo police, ki jih imamo na stenah, ter nasploh dvignimo pogled v zgornji del domače kuhinje. Preglejmo vse nakopičeno ter zavrzimo nepotrebno in pretečena živila.
Temeljito počistimo: preden ponovno zapolnimo police in vrhnje elemente, jih temeljito očistimo in tudi dezinficirajmo.
Premišljena ureditev: zgornje police in kuhinjski elementi so primeren kraj za hranjenje živil, ki jih ni treba hraniti na hladnem ter so hkrati namenjena vsakodnevni rabi. Denimo: riž, testenine, sladkor, moka, piškoti itd. Kar najpogosteje uporabljamo, naj bo bolj pri roki, tako rekoč v višini našega srca, manj pogosto rabljena živila so lahko tudi višje in bolj zadaj. (jk)
Sistemsko odpravljanje navlake
Najboljše pravilo za vzdrževanja reda v kuhinji je tako imenovano pravilo enega meseca. Ta hip ne najdemo pokrova posode? Pustimo posodo nekje pri roki, počakajmo mesec dni, in če se v tem času pokrov ne pojavi, je čas, da posodo vržemo stran. Tudi kuhinjski pripomočki, ki nas navdušijo v trgovini, doma pa več ne vemo, zakaj bi jih pravzaprav potrebovali – denimo električni nož za pico ipd. – morajo prestati test: shranimo jih v predalu s pripomočki, in če štiri tedne med kuhanjem niti ne pomislimo nanje, so zreli za to, da zapustijo našo kuhinjo in odstopijo prostor čemu koristnejšemu.
V sedmih minutah do večnega reda
Je prenova kuhinje uspela in nam kratek pogled s praga kaže urejen, svež in prijeten prostor? Čestitke – uspel vam je velik podvig! A kako ga zaščititi pred vdorom novega nereda, navlake in razmetanosti? S tako imenovanim sedemminutnim pravilom. Dnevno si vzemimo le sedem minut časa, nič več ni treba, da preverimo, ali je vse usklajeno s pravilom štirih osnovnih elementov: zemlja, ogenj, voda, zrak. Tudi tiste dni, ko ne kuhamo. Sedem minut ni veliko – in čisto dovolj, da novo vzpostavljen red ne bo ogrožen.
Užitek za vse čute
Ko bo preureditev kuhinje v skladu s štirimi osnovnimi elementi opravljena, si privoščimo praznični obred: to naj bo doživetje za vse čute. Oglejmo si kuhinjo in uživajmo ob pogledu na doseženo. Globoko vdihnimo vonj kruha, ki se pravkar peče, ali druge jedi, s katero bomo odprli novo dobo v lastni kuhinji, prisluhnimo vrenju v loncu, dotaknimo se s prstnimi konicami gladkih, sijočih površin, skratka: razveseljujmo svoje čute! Uživajmo v harmoniji, ki nam jo je uspelo vzpostaviti!