Estrada

Nikoli več prazen želodec

Marijana Mandič, Maja
9. 2. 2017, 08.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ključ do vitkosti – dieta z arašidovim maslom!

Dieta z okusnim arašidovim namazom slovi po visokem deležu mononenasičenih maščob ter še večjem deležu vlaknin, zaradi česar občutek sitosti po obroku kar traja in traja. Velika prednost shujševalnega programa, ki je primeren predvsem za hladne zimske dni, pa je tudi uživanje raznolikih živil. Za vsakogar se najde kaj dobrega in vsakdo lahko shujša!

Kako dieta deluje?

Dietni program so razvili pisci časopisa Prevention Magazine, kmalu za tem pa je tudi dietetičarka Holly McCord napisala knjigo o zanimivem načinu hujšanja, pri katerem ni prostora za prazen želodček. Pri dieti 35 odstotkov vseh zaužitih kalorij prihaja iz zdravih, mononenasičenih maščob. Znanstveni dokazi kažejo, da je nadomestitev nasičenih maščob z mononenasičenimi maščobami, ki jih najdemo predvsem v olivnem in repičnem olju ter v oreščkih, izjemnega pomena za vzdrževanje zdravja srca in ožilja, pa tudi za hujšanje. Na tak način namreč v telesu zdravimo vnetne procese, ki so vzrok številnim kroničnim boleznim in kopičenju kilogramov.

V tej dieti večino mononenasičenih maščob zaužijemo z arašidovim maslom, lahko pa, kajpak, uživamo tudi druge oreščke, zdrave maščobe so še v avokadu ter repičnem in olivnem olju. Približno polovico dnevnih kalorij zaužijemo z ogljikovimi hidrati, ki so v žitih, zelenjavi, sadju in stročnicah.

Jedilnik vsebuje tudi tri porcije sadja, kar devet porcij zelenjave ter dve porciji živil, bogatih s kalcijem, kamor štejemo manj mastne mlečne izdelke in s kalcijem obogaten pomarančni sok.

Prednosti in slabosti diete

Znanstveni dokazi kažejo, da je dieta nadvse učinkovita, če kalorije nadzorujemo in če se potrudimo uživati raznoliko hrano, če nam uspe nadzorovati porcije in uživamo priljubljene jedi. Velja pa se držati naslednjega opozorila: čeprav priporočene maščobe skrbijo za zdravje vašega srca in nadomeščajo nasičene maščobe, ne moremo govoriti o prehranskem programu za vse življenje. Zadostuje 28-dnevno hujšanje. In poudarimo še enkrat: arašidovo maslo vsebuje veliko kalorij, zato je zelo pomembno, da nadzorujete porcije.

Ali je dieta za vas?

Seveda je, če obožujete arašidovo maslo, obenem pa tudi polnovredna žita. Po drugi strani naj vam na misel ne pride, da bi hujšali na ta način, če imate težave pri požiranju hrane, kajti arašidovo maslo je lepljivo, če imate visoko raven trigliceridov v krvi ali če ste alergični na oreščke.

Ali bo treba spremeniti življenjski slog?

Dieta svetuje 45 minut telesne aktivnosti na dan, kar pa še zdaleč ne pomeni napornega treninga za maraton. Dovolj je, če telesne dejavnosti razporedite čez dan, na malo hitre hoje tu in na malce sankanja ali kepanja tam. Ker mišice porabijo več kalorij kot maščobe, je poudarek na vajah, ki hkrati utrjujejo mišice in topijo maščobne obloge.

c46316436b0a4c9755de2783c1184ad3.jpeg

Primer jedilnika za en teden:

Sobota:

Zajtrk: 200 g grenivke, omleta z gobami, en kos polnozrnatega kruha

Kosilo: Pisana mešana solata z dvema žlicama arašidov ter z žlico kisa in olja, kos polnozrnatega kruha s čajno žličko margarine

Večerja: 55 g na žaru pečenega lososa, 180 g stročjega fižola, polnozrnata bombetka, 300 g mešane solate z žlico solatnega preliva iz kisa in olja

Prigrizek 1: 200 g medene melone

Prigrizek 2: Kozarec posnetega mleka z štirimi čajnimi žličkami arašidovega masla

Nedelja:

Zajtrk: 25 g ovsenih kosmičev s kozarcem posnetega mleka, skodelica jagod

Kosilo: Skleda pisane solate z žlico polivke iz olja in kisa

Večerja: 80 g pečene tunine, 320 g bučk, čebula, 150 g špinačne solate s čajno žličko olja in kisa, 10 polnozrnatih krekerjev s čajno žličko margarine, kozarec pomarančnega soka

Prigrizek 1: Trije polnozrnati piškoti, 70 g borovnic

Prigrizek 2: 100 g zamrznjenega vaniljeva jogurta, dve žlici arašidovega masla

Ponedeljek:

Zajtrk: 100 g jabolčne čežane, dve žlici arašidovega masla, dva polnozrnata vaflja, pol kozarca pomarančnega soka

Kosilo: Skleda pisane solate z žlico olja in kisa, 30 g piščančjega fileja, 200 g belušev, 120 g grozdja

Večerja: 75 g polnozrnatih špagetov z manj kaloričnim poljubnim prelivom ter s čajno žličko parmezana, skleda poljubne pisane solate

Prigrizek 1: 100 g pisane sadne solate, štirje krekerji z dvema čajnima žličkama marmelade brez sladkorja

Prigrizek 2: poljuben frape oziroma šejk z dvema čajnima žličkama arašidovega masla

Torek:

Zajtrk: Ena banana, 100 g pomaranče v rezinah, 100 g kosmičev z otrobi, pol kozarca posnetega mleka

Kosilo: Skleda mešane solate s 40 g mocarele ter s 100 g mešanih oreščkov, čajna žlička solatnega preliva iz olja in kisa, polnozrnata štručka, kozarec grozdnega soka

Večerja: 80 g pečene šunke, 200 g cezarjeve solate, dve čajni žlički solatnega preliva iz olja in kisa, 200 g belušev

Prigrizek 1: štirje krekerji, dve žlici arašidovega masla

Prigrizek 2: stebla zelene in korenje

Sreda:

Zajtrk: Kozarec pomarančnega soka, 75 g ovsene kaše, 120 ml posnetega mleka, dve žlici arašidovega masla

Kosilo: Zelena solata s petimi češnjevimi paradižniki, dvema žlicama suho praženih arašidov, 15 g puranjega fileja, žlica solatnega preliva iz olja in kisa, kozarec posnetega mleka

Večerja: 100 g namaza iz čičerike (humus), polnozrnata štručka, 200 g špinačne solate z žlico olja in kisa, kozarec paradižnikovega soka

Prigrizek 1: 100 g pomaranč v rezinah

Prigrizek 2: 140 g lubenice

Četrtek:

Zajtrk: 160 g jabolka, maslo, kos polnozrnatega opečenca, žlica arašidovega masla

Kosilo: Tortilja s fižolom, sirom, zeleno solato in paradižnikom, stročji fižol z eno čajno žličko margarine iz koruznega olja, kozarec pomarančnega soka

Večerja: 80 g pečene polenovke s čajno žličko koruznega olja, 75 g rdečega krompirja s čajno žličko olivnega olja, 150 g rdeče pese, 200 g solate iz zelene solate, paradižnikov in korenja, žlica kisa in olja

Prigrizek 1: 140 g melone, dve žlici ameriških orehov (pekan)

Prigrizek 2: Kozarec kave s posnetim mlekom, pol polnozrnate štručke, čajna žlička margarine

Petek:

Zajtrk: 100 g rezine grenivke, 120 ml jabolčne čežane, kos polnozrnatega kruha, dve čajni žlički arašidovega masla

Kosilo: Solata iz 200 g špinače, 150 g rdeče pese, 30 g pomaranče v rezinah, 15 g suho praženih ameriških orehov, čajna žlička solatnega preliva iz kisa in olja

Večerja: Velik krožnik zelenjavne juhe, 200 g zelene solate, ena žlica solatnega preliva iz olja in kisa, jabolko

Prigrizek 1: Dva kosa polnozrnatega kruha, dve žlici arašidovega masla, pol kozarca posnetega mleka

Prigrizek 2: Sok iz pol banane in kozarca posnetega mleka