Estrada

Lady Gaga zvezdnica odprtja krstnih evropskih iger

STA/J.P.
12. 6. 2015, 20.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Bakuju so slavnostnim odprtjem zaživele uvodne evropske igre. Tudi prestolnica ob Kaspijskem jezeru je izvedla odprtje, podobno olimpijskim na predvečer športnega dogajanja, ki je navdušilo množico 68.000 gledalcev na razprodanem nacionalnem stadionu. Presenečenje večera je bil nastop pevke Lady Gaga.

Arhiv Svet24

Lady Gaga si je izbrala pesem Imagine, klasiko Johna Lennona, ki zagovarja mir v svetu in svet brez meja. "Zelo sem počaščena, da lahko nastopim na odprtju evropskih iger in da lahko praznujem z vsemi temi športniki, ki bodo nastopili na prvih evropskih igrah v tem prelepem mestu," so Američanko, ki ji je doletela čast, da je bila presenečenje evropskih iger, povzeli organizatorji.

V klasičnim nagovorom v znanem slogu - Igre so odprte - je prve evropske igre uradno odprl predsednik države Ilham Alijev. "Danes smo priča novemu mejniku evropskega športa. Danes smo dobili manjkajoči peti olimpijski krog med kontinentalnimi igrami. Hvala, Azerbajdžan," pa je pred tem dejal predsednik Združenja evropskih olimpijskih komitejev Patrick Hickey in se zahvalil predsedniškemu paru Azerbajdžana za pomoč pri organizaciji iger, obenem pa je izpostavil vse prednosti modernega športa in njegovo vlogo v družbi.

Dobrodošlico atletom na prvih igrah je izrekla tudi prva dama države in vodja organizacijskega komiteja Mehriban Alijeva in poudarila vlogo Azerbajdžana pri tem, da so imele evropske igre sploh priložnost, da zaživijo. "Danes začenjamo novo poglavje evropskega športa. Azerbajdžan je ponosen na to. Azerbajdžan bo igre sprejel z vsem srcem," je med drugim povedala Alijeva.

Samo prireditev si je zamislil Grk Dimitris Papajoanu, ki je zablestel z odprtjem olimpijskih iger leta 2004 v Atenah. Več kot 2000 prostovoljcev, ki so sodelovali na prireditvi, se je najprej z odštevanjem spomnilo 24. obletnice neodvisnosti države.

Po predstavitvi državnih simbolov in protokolu je bil del odprtja namenjen srednjeveškemu pesniku Nezamiju in njegovim stvaritvam. Osem desetletij po njegovi smrti je bilo predstavljenih devet njegovih del, ki opevajo spoštovanje, nomadsko življenje, bojevnike, prihod Aleksandra Velikega v Azerbajdžan, ljubezen, lov na raj, ljubezen azerbajdžanskega princa s sedmimi lepoticami in ljubezensko pesem, ki opisuje osebnostno spremembo zaljubljenega para. Izstopali so nastopajoči v oblačilih iz Šeherezade ali Tisoč in ene noči ter orientalska glasba.

Sledil je klasičen vhod reprezentanc na stadion, slovensko zastavo pa je tokrat nosil namiznoteniški igralec Bojan Tokič. Slovenski športniki so se predstavili v popolnoma modri opravi, ki najbolj spominja na italijanske reprezentante, vsaj dekleta pa so v zgornjem delu nosila takoimenovano zeleno barvo, nekakšen zaščitni znak slovenskega športa.

Azerbajdžanski navijači so ob vhodu reprezentanc zelo bučno sprejeli Ruse, nekatere države naslednice Sovjetske zveze, še bolj navdušeno in bučno pa Turke. Vhod domače vrste je razprodani stadion pospremil s stoječimi ovacijami.

Predstava se je končala s predstavitvijo pospeševalnika v Cernu, ki združuje evropske znanstvenike, in s pozdravom Nobelovemu nagrajencu, v Bakuju rojenemu fiziku Levu Landauu. Prav na koncu je bila na vrsti še grška mitološka zgodba o Evropi, ter elementi zemlja, veter, voda in ogenj.

Na prvih evropskih igrah bo nastopilo 6000 športnikov iz 50 držav, ki se bodo potegovali za 253 kompletov medalj, med njimi okrog 80 Slovencev. Prvi boji za medalje bodo na sporedu v soboto, najmočnejše slovensko orožje prvega dne pa je gorska kolesarka Blaža Klemenčič.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov