Estrada

Vagabunda - akustika na kvadrat ...

K.S.
27. 1. 2015, 12.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Akustični duo Vagabunda, ki ga sestavljata Jure Jurca in Matevž Pavčnik, predstavljata skladbo 'Morning Coffee', ki zaokrožuje njun EP 'Away', ki strukturno sloni na treh samostojnih, a hkrati močno povezanih skladbah. Da pa bi bila celota res popolna, je vsa ideja ujeta na, kakor se za akustično glasbo spodobi, lesenih USB ključkih, le-ti pa počivajo v za to primerni škatlici, ki s svojim vgraviranim 'Away' kar kriči po izvirnem darilu, predanemu poslušanju, ali ponovnem obisku koncerta skupine Vagabunda, kjer se izdelek lahko prevzame.

Dallas

Dallas

'Morning Coffee', katere avtor je Jure Jurca, je nastala že v času, ko je še deloval v skupini Chaosstar. Ker je narava komada bolj pop usmerjena, je bila mišljena za stranski projekt. Ta projekt je postal band z imenom After Burn in takrat je bilo moč prvič slišati komad v živo. Ker pa je zasedba After Burn imela kratek rok trajanja, je vse skupaj potonilo v pozabo.

Vagabunda sta skreirala koncept akustičnosti – ustvariti skladbe, ki so odigrane na dveh akustičnih kitarah, a hkrati zvenijo kot da bi jih odigrala celotna skupina. Zdel se je pravi čas za skladbo 'Morning coffee'. Seveda je bilo potrebno prirediti dele komad tako, da so bili užitni za poslušalca. Solo kitaro je nadomestil akustični flamenko pridih. Tempo je poudaril kitarski tab. Vse skupaj profesionalno nadzorovano v studiu Evolucija, pod taktirko Simona Jovanoviča.

Skladba metaforično povezuje prijetno jutranje opravilo, torej jutranjo kavo, in prvo fazo razpotja mladega para. Spraševanje o tem kdo je kriv nima smisla, saj nekatere stvari pač niso ustvarjene, da obstanejo. Še vedno je občutek nemoči močno prisoten in zdi se kot, da je vsega kriva ona. Drugačnosti, ki nas delajo posebne se vedno bolj kažejo skozi čas. In to je glavno bistvo skladbe - ljubezenska tematika, ki se nadaljuje v 'Long forever' in 'Slowly waiting'. Slednja komada nadaljujeta zgodbo v drugih časovni obdobjih, ko je razmerje umrlo. V trilogiji je Jure želel biti kritičen do današnjih časov, ko je za vse kriv nekdo drug, ljudje se ne poročijo več in kariera je ena od glavnih vodil našega življenja in površinsko opisat hladnost današnje dobe.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste