Nogomet

Slovencem v Bernu ni uspelo

STA / S.R.
15. 10. 2013, 22.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska nogometna reprezentanca je na zadnji tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Bernu izgubila proti Švici z 0:1 (0:0).

Kratermedia Agency
Slovenija je izgubila proti Švici in zapravila možnosti za dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

* Stadion Stade de Suisse, gledalcev 22.014, sodniki: Kuipers, van Roekel in Zeinstra (vsi Nizozemska).
* Strelec: 1:0 Xhaka (74.).
* Švica: Sommer, Ziegler, Senderos, Lang, Barnetta (od 72. Kasami), Inler, Seferović (od 72. Derdiyok), Xhaka, Džemaili, Mehmedi (od 88. Fernandes), Djourou.
* Slovenija: S. Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Struna, Kurtić, Mertelj (od 78. Ljubijankić), Pečnik (od 43. Matavž), Kampl (od 86. Lazarević), Kirm, Novaković.
* Rumeni kartoni: Xhaka; Ilić, Pečnik, Struna, Mertelj, Cesar.
* Rdeč karton: /.

Slovenski nogometaši so v Bernu iskali zmago, ki bi jim ob ugodnem razpletu tekme med Norveško in Islandijo (slednji ne bi smeli zmagati in tudi niso, a so se prebili v dodatne kvalifikacije z drugim mestom) praktično zagotovila dodatne kvalifikacije. Toda Izbrancem Srečka Katanca se ni izšlo po željah. Varovanci Ottmarja Hitzfelda so pokazali, da so kakovostna ekipa, imeli kar nekaj priložnosti, eno pa tudi izkoristili. Z njo so potrdili prvo mesto v skupini E in pot v Brazilijo, Slovenci pa so končali na tretjem mestu.

Katanec je tudi zaradi poškodb - spet so manjkali poškodovani Bojan Jokić, Josip Iličić in Valter Birsa - tekmo s Švico začel z identično postavo kot v petek proti Norveški v Ljudskem vrtu. Ta je v dežju začela dokaj previdno, kar je bilo tudi pričakovati glede na kakovost domače zasedbe.

Ekipi si sicer v prve pol ure nista priigrali kakšnih resnih priložnosti, pri Sloveniji je v sedmi minuti Aleš Mertelj streljal od daleč, a Yann Sommer ni imel preveč težav, v 28. minuti pa je Nejc Pečnik v kazenskem prostoru sprožil nekoliko z desne strani, a žogo poslal mimo gola.

Na drugi strani so Švicarji nevarno zagrozili v 33. minuti, ko je po prostem strelu močno sprožil Reto Ziegler, izkazal pa se je Samir Handanović. Nekaj trenutkov pozneje je malce previsoko meril še Admir Mehmedi, ki je v 39. minuti z roba kazenskega prostora znova streljal, žoga pa se je od enega slovenskih igralcev odbila v kot. Katanec je že v 43. minuti opravil prvo menjavo, Pečnika je zamenjal Tim Matvaž.

Uvod drugega polčasa je minil mirno, v 54. minuti pa so znova zagrozili Švicarji, Gökhan Inler je podal na levo stran kazenskega prostora do Harisa Seferovića, ta pa je žogo poslal mimo gola. Isti igralec je pet minut zatem z glavo meril malce previsoko. V 63. minuti so prvič v drugem polčasu resneje ogrozili švicarska vrata tudi Slovenci. Kevin Kampl je mimo Blerima Džemailija prišel do kazenskega prostora, streljal, Sommer pa se je izkazal.

Tri minute pozneje je streljal še Jasmin Kurtić z leve strani, a je žoga zletela malo mimo gola. V teh trenutkih se je igra kar razživela, vroče je bilo nekajkrat v obeh kazenskih prostorih, med drugim je v 73. minuti moral požrtvovalno posredovati Handanović protinapadu Švice. Slovenski čuvaj mreže pa je klonil v 74. minuti, ko je Granit Xhaka mojstrsko zadel s 25 metrov in Švico popeljal v vodstvo. S tem je praktično tudi pokopal upe slovenskih nogometašev in navijačev po preboju v dodatne kvalifikacije.

V 80. in 81. minuti so bili sicer gosti prek Matavža in Novakovića znova nevarni, prvemu je strel z dobrih desetih metrov Sommer obranil, "Nova" pa je po kotu s strelom z glavo zadel prečko. Švicarji bi lahko izdatneje vodili v 82. in 83. minuti, najprej je moral Handanović posredovati po strelu Erena Dediyoka, nato pa še po poskusu Pajtima Kasamija. Derdiyok je v 90. znova namučil slovenskega vratarja s prostega strela s 17 metrov, na drugi strani pa je izjemno priložnost za izenačenje zapravil Novaković, ko je bil sam pred Sommerjem, a premlačno streljal.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste