Za zaščito žensk

Državna stavka zaradi umora in posilstva indijske zdravnice

M.G.
17. 8. 2024, 09.12
Posodobljeno: 17. 8. 2024, 09.18
Deli članek:

Zdravniki v Indiji so danes začeli z državno stavko in s tem stopnjujejo proteste, ki so izbruhnili zaradi umora zdravnice na delovnem mestu v bolnišnici v Kolkati.

Profimedia
Množiče so protestirale zaradi umora in posilstva 31-letne zdravnice. Želijo si varnejšo državo za ženske.

Posilstvo 31-letne zdravnice pripravnice v Indiji je šokiralo vso državo. Njeno napol golo telo, na katerem so bile vidne hude poškodbe, so prejšnji teden odkrili v seminarski dvorani na medicinski fakulteti RG Kar, potem ko so poročali, da naj bi tja odšla na počitek med izmeno. Primer je bil po kritikah zaradi pomanjkanja napredka prenesen z lokalne policije na indijski Centralni preiskovalni urad (CBI), ti pa so v zvezi z zločinom aretirali prostovoljca, ki je delal v bolnišnici.

Po tem dogodku je v Indiji prišlo na naslovnice še več primerov posilstev, premier Narendra Modi pa je dejal, da je treba to "pošastno obnašanje do žensk ostro in hitro kaznovati". Protesti proti napadu in pozivi k boljši zaščiti žensk so se v zadnjih dneh okrepili, množica pa je nasilno vstopila tudi v bolnišnico, kjer se je zgodil umor.

Več deset tisoč žensk po vsej Zahodni Bengaliji se je v sredo zvečer udeležilo pohoda Reclaim the Night, da bi zahtevale "neodvisnost, da bi živele v svobodi in brez strahu". Čeprav so bili protesti večinoma mirni, so izbruhnili spopadi med policijo in manjšo skupino neznanih moških, ki so vdrli v bolnišnico RG Kar, kjer se je prejšnji teden zgodil odmevni zločin.

Protesti so potekali tudi v številnih drugih indijskih mestih, kot so Delhi, Hyderabad, Mumbai in Pune. "Zdi se, kot da se upanje ponovno vzbuja," je za tiskovno agencijo AFP povedala ena od demonstrantk, Sumita Datta, medtem ko je na tisoče ljudi v petek korakalo po ulicah večmilijonske Kolkate.

Indijsko zdravniško združenje (IMA), največje združenje zdravnikov v državi, je sporočilo, da bodo v soboto po vsej državi zaprte vse nenujne bolnišnične storitve. IMA je prejšnji teden umor kolegice označila za "zločin barbarskega obsega, ki se je zgodil zaradi pomanjkanja varnih prostorov za ženske" in pozvala državo k podpori v njenem "boju za pravico". V izjavi je IMA dejal, da bodo službe za nujno pomoč in reševalne službe še naprej delovale in da bo stavka trajala 24 ur. Tudi zdravniki v nekaterih državnih bolnišnicah so v začetku tega tedna objavili, da bodo protestno za nedoločen čas ustavili izbirne postopke.

IMA je izdala tudi seznam zahtev, vključno z okrepitvijo zakona za boljšo zaščito zdravstvenega osebja pred nasiljem, povečanjem stopnje varnosti v bolnišnicah in ustvarjanjem varnih prostorov za počitek. Pozvali so tudi k "natančni in strokovni preiskavi" umora in sodnemu pregonu vpletenih v incident ter odškodnini za družino umrlo ženske.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste