Judovska moč in Verski sionizem

Skrajna Smotrič in Ben-Gvir gozita Netanjahuju, Izraelci na ulicah

S.R./STA
2. 6. 2024, 08.30
Posodobljeno: 2. 6. 2024, 11.05
Deli članek:

Zadnji predlog mirovnega sporazuma, ki ga je pripravila administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna, je pogodu predstavnikom Hamasa. Na dokončen odziv Izraela se še čaka, pri čemer kaže, da je od odločitve premierja Benjamina Netanjahuja odvisna tudi usoda vladne koalicije.

Profimedia
Sobotni protesti v središču Tel Aviva.

V podporo načrtu, ki so ga predlagale ZDA, se je včeraj na izraelskih ulicah zbralo na desettisoče ljudi, a se v vladi izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki se ga drži sloves močno v desno nagnjenega politika, še nekaj precej bolj skrajno desnih ljudi. Med njimi izstopata minister za finance Bezalel Smotrič in minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir. Oba sta včeraj zagrozila z odstopom in razpadom vladajoče koalicije, če bo Netanjahu sprejel predlog o prekinitvi ognja v Gazi.

Minister za finance Bezalel Smotrič in minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir sta poudarila, da nasprotujeta sklenitvi kakršnegakoli dogovora, dokler palestinsko islamistično gibanje Hamas ne bo uničeno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia
Sobotni protesti v središču Tel Aviva.

Smotrič je na družbenih omrežjih sporočil, da je Netanjahuju dal vedeti, da ne bo del vlade, ki se strinja s predlaganim načrtom in konča vojno brez uničenja Hamasa. Podobno je sporočil tudi Ben-Gvir, ki je še ocenil, da dogovor pomeni konec vojne in opustitev cilja uničenja Hamasa. "To je brezobziren dogovor, ki pomeni zmago terorizma in varnostno grožnjo za državo Izrael," je poudaril. Zagotovil je še, da raje vidi razpad vlade kot sprejme predlog.

Netanjahujeva desna koalicija ima v parlamentu majhno večino, pri ohranjanju oblasti pa se zanaša na številne frakcije, vključno z Ben-Gvirovo stranko Judovska moč, ki ima šest sedežev v parlamentu, in Smotričevo stranko Verski sionizem gospoda Smotriča, ki ima sedem poslancev.

Vodja opozicije Jair Lapid pa je obljubil, da bo podprl vlado, če bo Netanjahu sprejel načrt. Njegova stranka ima 24 sedežev v parlamentu.

Profimedia
Sobotni protesti v središču Tel Aviva.

Množični protesti

Na izraelskih ulicah se je medtem zbralo na desettisoče ljudi v podporo načrtu. Zgolj v središču Tel Aviva se je po navedbah organizatorjev v soboto zbralo 120.000 protestnikov, ki so zahtevali nove volitve in vzklikali, da se je čas sedanje koalicije iztekel.

Številni demonstranti izraelskemu vodstvu očitajo, da ni storilo dovolj za izpustitev talcev, ki jih je med napadom na Izrael 7.oktobra lani zajel Hamas. Več svojcev talcev je v soboto preko medijev pozvalo vlado, naj sprejme predlog, ki ga je predstavil Biden.

Načrt v treh fazah predvideva trajno prekinitev ognja. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz Gaze in izpustitev talcev ter tudi nekaj sto palestinskih zapornikov, ki so zaprti v Izraelu. Naslednji dve fazi pa predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze. Hamas je sporočil, da na predlog gleda pozitivno, saj poziva k trajni prekinitvi ognja, umiku izraelskih sil iz Gaze, obnovi in izmenjavi zapornikov.

Profimedia
Sobotni protesti v središču Tel Aviva.

Profimedia
Sobotni protesti v središču Tel Aviva.

Profimedia
Sobotni protesti v središču Tel Aviva.

Profimedia
Sobotni protesti v središču Tel Aviva.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste