Po Hitlerjevih sledeh

Bidna zmotila Trumpova nacistična retorika

M.G./STA
22. 5. 2024, 07.27
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 07.27
Deli članek:

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v predvolilnem nastopu opozoril na dejstvo, da je družbeno omrežje njegovega republikanskega nasprotnika Truth Social objavil namig o poenotenem rajhu v primeru zmage Donalda Trumpa, poročajo dopisniki Bele hiše.

Profimedia
Biden se je obregnil ob retoriko svojega protikandidata na volitvah za predsednika.

"Njegova kampanja je včeraj objavila, da bo v primeru njegove zmage tako kot v poenotenem rajhu, kot tretjem rajhu. To je človek, ki govori Hitlerjev jezik, ne pa ameriškega. Sploh me ne preseneča, da je pred štirimi meseci govoril, da je Hitler storil nekaj dobrih stvari," je dejal Biden.

Tiskovna predstavnica Trumpove kampanje Karoline Leavitt je zatrdila, da objava na Truth Social ni povezana s kampanjo pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA. "To ni bil videoposnetek kampanje, ustvaril ga je naključni spletni račun, ponovno pa ga je objavil uslužbenec, ki očitno ni videl sporne besede," je dejala. Biden je to opredelil kot slab izgovor in na mediju X nemudoma objavil svoj videoposnetek, v katerem gleda v telefon z izrazom šoka na obrazu, ko opazuje objavo na omrežju Truth Social o poenotenem rajhu.

Trump se na novinarsko vprašanje o tem pred newyorškim sodiščem, kjer mu sodijo zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov, ni odzval. Trump se je doslej večkrat soočil s kritikami zaradi uporabljanja nacistične retorike, priseljence pa je med drugim označil za golazen, ki zastruplja ameriško kri. Najbolj je ostalo v spominu njegovo enačenje neonacistov in protestnikov leta 2017 v Charlottesvillu, ko je dejal, da so dobri ljudje na obeh straneh. "Trump ima dolgo zgodovino antisemitskega obnašanja. Donald Trump se ne igra. Ameriki natančno sporoča, kaj namerava storiti, če bo znova prišel na oblast - vladati kot diktator nad združenim rajhom," je sporočil tiskovni predstavnik Bidnove kampanje James Singer.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka